Το ΝΑΤΟ μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Το ΝΑΤΟ μετά την 11η Σεπτεμβρίου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον εκλεκτού κοινού, που απαρτιζόταν από σημαίνοντες πολιτικούς αλλά και δεκάδες διπλωμάτες, παρουσιάστηκε χθες το βιβλίο του πρέσβη ε.τ. Βασίλη Κασκαρέλη «Η τέλεια καταιγίδα – Το ΝΑΤΟ μετά την επίθεση την 11η Σεπτεμβρίου» (εκδόσεις Μεταίχμιο) στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στην παρουσίαση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντ. Σαμαράς και Κ. Σημίτης και οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, Ντόρα Μπακογιάννη και Ευάγγελος Βενιζέλος. Το βιβλίο αποτελεί ένα περιεκτικό αφήγημα της περιόδου κατά την οποία ο κ. Κασκαρέλης ήταν μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, που συνέπεσε με τις πολύ σημαντικές εξελίξεις οι οποίες δρομολογήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο έπειτα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Για το βιβλίο μίλησαν, κατά σειρά, ο στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε., ο διευθυντής της «Καθημερινής» Αλ. Παπαχελάς, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λ. Τσούκαλης και, βεβαίως, ο ίδιος ο συγγραφέας. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αννα Μπουσδούκου.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο κ. Κωσταράκος θυμήθηκε ότι την ίδια περίοδο υπηρετούσε, με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη, ως διευθυντής επιχειρήσεων ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως το βιβλίο του κ. Κασκαρέλη τού φέρνει στο μυαλό «οικείες» εικόνες. Ο κ. Κωσταράκος περιέγραψε το βιβλίο ως κατάλληλο εγχειρίδιο για νέους διπλωμάτες. Με αφορμή την παρουσίαση ο κ. Κωσταράκος δήλωσε ότι «μας αξίζει μια καλύτερη Ελλάδα από αυτή που βγάζουμε στο εξωτερικό», ενώ πρόσθεσε πως η χώρα μας «δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίζει να χάνει ευκαιρίες». Ο κ. Παπαχελάς εξέφρασε κατ’ αρχάς την έκπληξή του για «ένα βιβλίο που δεν περιμένει κανείς ότι θα γράψει ένας μέχρι πρότινος εν ενεργεία διπλωμάτης». Υπογράμμισε πως «περιγράφει τις παθογένειες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής χωρίς υπερβολές και κιτρινισμούς». Ο κ. Τσούκαλης μίλησε για «συγκλονιστικό αφήγημα», το οποίο περιγράφει «με ψυχρό ρεαλισμό πώς κυβερνιέται ο κόσμος». Κλείνοντας την παρουσίαση, ο ίδιος ο κ. Κασκαρέλης υπογράμμισε ότι «η πολυμερής διπλωματία δεν είναι ωμή ή ρεαλιστική. Είναι κυνική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή