«Χαμένα» τα κεντρικά πανεπιστήμια

«Χαμένα» τα κεντρικά πανεπιστήμια

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντική ανακατανομή των θέσεων υπέρ των περιφερειακών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, έναντι των κεντρικών ιδρυμάτων, το υπουργείο Παιδείας θέλει να αντιμετωπίσει το κύμα μετεγγραφών προς τα κεντρικά ιδρύματα. Ωστόσο, σημαντική μείωση υπάρχει και στις θέσεις περιζήτητων σχολών, όπως οι ιατρικές και οι νομικές, γεγονός που προκαλεί τις αντιδράσεις των υποψηφίων.

Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνοντας την «Κ» (φύλλο Κυριακής 5/3), ανακοίνωσε χθες ότι ο συνολικός αριθμός εισακτέων θα είναι ελαφρώς μικρότερος από πέρυσι –69.490 έναντι 69.985–, όμως τα κεντρικά πανεπιστήμια χάνουν 850 θέσεις και τα ΤΕΙ άλλες 215. Στον αντίποδα, ο αριθμός εισακτέων στα περιφερειακά ιδρύματα αυξήθηκε. Η απόφαση κρύβει ένα λογιστικό τέχνασμα: μέρος των επιπλέον θέσεων στα περιφερειακά πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα χαθεί υπέρ των κεντρικών ΑΕΙ/ΤΕΙ τον Νοέμβριο, όταν συνήθως ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των μετεγγραφών. Βεβαίως, με την ανακατανομή αυτή ο ανταγωνισμός θα εκτιναχθεί, καθώς λόγω εντοπιότητας οι περισσότεροι υποψήφιοι διεκδικούν μια θέση στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο επανέλαβε χθες (ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου το είχε εξαγγείλει στην ομοσπονδία πανεπιστημιακών την περασμένη εβδομάδα) ότι «μελετά την αναμόρφωση των κριτηρίων των μετεγγραφών, ώστε να μην εμποδίζεται η μετεγγραφή των φοιτητών που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

Πιο συγκεκριμένα, με βάση την ανάλυση της κατανομής των θέσεων ανά τμήματα και ίδρυμα, προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 θα εισαχθούν 495 λιγότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι (69.490 φέτος έναντι 69.985). Είναι η τέταρτη μείωση του αριθμού των εισακτέων από το 2010, έναντι τριών αυξήσεων, ωστόσο ο αριθμός έχει συρρικνωθεί σημαντικά από τις 88.165 εισακτέους του 2010.

• Oλο το ψαλίδισμα γίνεται στους εισακτέους των πανεπιστημίων, που από 43.855 θέσεις πέρυσι, φέτος παίρνουν 42.850 θέσεις, δηλαδή 1.005 λιγότερες.

• Οι θέσεις στα ΤΕΙ αυξάνονται από 26.130 σε 26.640.

• Το ΑΠΘ χάνει 400 θέσεις, τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Πατρών από 210 θέσεις, ενώ το ΕΜΠ 50 θέσεις.

• Μείωση θέσεων γίνεται στην Ιατρική Αθηνών (140 από 190), στην Ιατρική Θεσσαλονίκης (130 από 180), ενώ στο τμήμα Η/Υ ΑΠΘ θα διατεθούν 150 θέσεις έναντι 200 πέρυσι, στη Νομικής Αθήνας 400 από 420, στη Νομική ΑΠΘ 330 θέσεις έναντι 370.

• Οι θέσεις που ορίστηκαν απέχουν και φέτος πολύ από τα αιτήματα των ιδρυμάτων για τον συνολικό αριθμό εισακτέων τους. Ενδεικτικά, το Παν. Αθηνών ζήτησε 4.505 θέσεις και πήρε 5.245, το ΑΠΘ ζήτησε 4.030 και πήρε 5.720 και το ΕΜΠ πήρε 1.080 θέσεις από 860 που ζήτησε.

• Ανά επιστημονικό τομέα, λόγω της λειτουργίας νέων τμημάτων τουρισμού, αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων σε τμήματα του συγκεκριμένου τομέα, ενώ ενισχυμένα είναι τα τμήματα που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή και την πληροφορική.

• Αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων σε τμήματα θεωρητικής κατεύθυνσης, ώστε να αποκατασταθεί μια αναλογική ισορροπία μεταξύ των θέσεων που προσφέρονται για τους υποψηφίους των τριών ομάδων προσανατολισμού.

• Αντίστροφα, μειώνονται οι θέσεις σε σχολές των επιστημών υγείας και του τεχνολογικού τομέα (π.χ. ιατρικής, βιολογίας, μηχανικών), με το υπουργείο να δικαιολογεί την απόφασή του επικαλούμενο τον αριθμό των πανεπιστημιακών και την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή των εργαστηρίων. «Επιχειρείται, με μια μείωση του αριθμού εισακτέων, η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εκπαίδευσης, ώστε να μπορέσουν να γίνουν καλοί επαγγελματίες», λέει το υπουργείο, αφήνοντας πολλά ερωτήματα για τα κίνητρα που ίσχυσαν έως πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή