ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο κέντρο φιλοξενίας στη Θήβα

Νέο κέντρο φιλοξενίας στη Θήβα

Nέα δομή φιλοξενίας προσφύγων χωρητικότητας 700 ατόμων εγκαινιάστηκε χθες έξω από τη Θήβα. Για τη δημιουργία της ενοικιάστηκε και ανακατασκευάστηκε βιομηχανικό κτίριο, πρώην κλωστήριο. Το κόστος ενοικίασης έχει αναλάβει ο στρατός –με ευρωπαϊκά κονδύλια– σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ωστόσο το ύψος του μισθώματος δεν έγινε γνωστό. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η ανακατασκευή που πραγματοποιήθηκε από τη Δίολκος Κατασκευαστική κόστισε 2 εκατομμύρια ευρώ, κονδύλια που καταβλήθηκαν μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) από τη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG Eco) της Ε.Ε. Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στις δηλώσεις του ανέφερε ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν διαχειρίζεται τα συγκεκριμένα κονδύλια.

Ο χώρος αναμένεται να δεχθεί τους πρώτους φιλοξενούμενους μέσα στον επόμενο μήνα, ωστόσο ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι «δεν έχει αποφασιστεί ακόμα τι πληθυσμός θα μεταφερθεί στη δομή». Πάντως, ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι ότι στον νέο χώρο φιλοξενίας στη Θήβα θα μεταφερθούν οικογένειες από το Ελληνικό, καθώς μάλιστα έχει δημιουργηθεί υποδομή για περισσότερο μόνιμη φιλοξενία.

Συγκεκριμένα έχουν προβλεφθεί αίθουσες διδασκαλίας όπου ήδη έχουν τοποθετηθεί θρανία, καθώς και χώρος για τη φροντίδα βρεφών. Στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού παραμένουν κυρίως Αφγανοί, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου. Καθώς, όμως, δεν μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ε.Ε., αναμένεται να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Στη νέα δομή, εντός του παλαιού κτιρίου, έχουν δημιουργηθεί 65 διαμερίσματα, οκτώ ατόμων το καθένα, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο που συνολικά καλύπτει 30 στρέμματα έχουν τοποθετηθεί 65 κοντέινερ, καθένα από τα οποία επίσης μπορεί να φιλοξενήσει οκτώ άτομα. Εντός του κυρίως κτιρίου υπάρχουν κοινόχρηστες τουαλέτες και ντους, ενώ προβλέπεται να λειτουργούν ιατρεία από τους Γιατρούς του Κόσμου. Η διαχείριση της δομής θα γίνεται από το ΔΟΜ, ενώ υπηρεσίες στους πρόσφυγες θα προσφέρονται και από τη UNICEF.

O κ. Μουζάλας χθες επισκεπτόμενος τη νέα δομή έκανε λόγο για συνθήκες αξιοπρέπειας για τους πρόσφυγες, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση που αφορά την αύξηση των ροών από την Τουρκία, ανέφερε ότι «πάντα υπάρχει τέτοια ανησυχία, όμως εμείς θέλουμε την τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και εργαζόμαστε γι’ αυτό».

Στο μεταξύ, χθες, η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα, την οποία έχουν συστήσει φορείς και πολίτες στη Χίο ζητώντας την απομάκρυνση των εγκλωβισμένων μεταναστών από το νησί, απέστειλε τρεις επιστολές με τις θέσεις και τα αιτήματά της. Προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, γνωστοποιώντας την πρόθεσή τους στις 27 Μαρτίου να μεταβούν στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να ενημερώσουν τους ευρωβουλευτές για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί· προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και προς τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, τους οποίους προσκαλούν στο νησί, ώστε να αποκτήσουν ιδία γνώση για όσα συμβαίνουν.