Η οδική ασφάλεια με μαρκαδόρους…

Η οδική ασφάλεια με μαρκαδόρους…

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μαμά, μη μιλάς στο κινητό», «μπαμπά, μη χαζεύεις», «παππού, μην πίνεις πριν οδηγήσεις». Παρόμοιες προτροπές διά στόματος μαθητών Δημοτικού κατέκλυσαν τον περασμένο Δεκέμβριο τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του γραφείου Τύπου και Δημιουργικού Σχεδιασμού της Ελληνικής Αστυνομίας. «Θέλαμε να σχεδιάσουμε μια δράση ευαισθητοποίησης, όπου να εμπλέξουμε τα παιδιά», ομολογεί η Ιωάννα Μαρμάρου, αστυνόμος Β΄ ειδικών καθηκόντων και επικοινωνιολόγος, ιθύνων νους της πρωτοβουλίας. «Ζητήσαμε μέσω του Facebook να ζωγραφίσουν τα παιδιά, 6 έως 12 ετών, το θέμα «ταξιδεύω με ασφάλεια στις γιορτές – συμβουλές στους γονείς», με απώτερο στόχο να επιλέξουμε μια ζωγραφιά για τη χριστουγεννιάτικη κάρτα της αστυνομίας», διηγείται.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει εσχάτως «δυναμικό» άνοιγμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επειτα από την επιτυχή λειτουργία του λογαριασμού της στο Τwitter, που μετράει 80.000 ακολούθους, από τον Σεπτέμβριο διαθέτει σελίδα και στο Facebook με πάνω από 32.000 ακολούθους. «Εχουμε μεγάλη αλληλεπίδραση με τους χρήστες, δεχόμαστε μηνύματα, σχόλια και καταγγελίες», επισημαίνει η ίδια. Ωστόσο, παρά τη δύναμη του μέσου, η ομάδα του δημιουργικού σχεδιασμού δεν ανέμενε τόση ανταπόκριση. Τα παιδιά άδραξαν την ευκαιρία να «κουνήσουν το δάχτυλο» στους γονείς τους, και με τρόπο άμεσο, και γι’αυτό αφοπλιστικό, είπαν μέσα από τις ζωγραφιές τους τα αυτονόητα, τα οποία ωστόσο οι ενήλικοι ξεχνούν. «Κάθε πρωί ανοίγαμε τον υπολογιστή και μας περίμεναν νέες, ευφάνταστες ζωγραφιές», θυμάται, «λάβαμε 280 ζωγραφιές από όλη την Ελλάδα». Την ευφορία διαδεχόταν κάποιες φορές η θλίψη, όπως ενώπιον του μηνύματος μιας μαθήτριας: «Μαμά, μπαμπά, τι θα κάνω τώρα που έμεινα μόνη μου;». Οι ιθύνοντες αποφάσισαν να αναδείξουν τα έργα μέσω ακόμα μιας εκπαιδευτικής δράσης για την οδική ασφάλεια – καθώς στο ενεργητικό τους έχουν πλήθος ενημερώσεων σε σχολεία, με τελευταία στο Δημοτικό Κορυδαλλού. Ενδεικτικά, κατά το 2015-16 πραγματοποίησαν εκπαιδεύσεις για 38.298 μαθητές, ενώ συνολικά το 2015 και το 2016 έκαναν ημερίδες και εκθέσεις, στις οποίες προσήλθαν 40.000 μαθητές.

Εν προκειμένω, με την ενεργό συμβολή και συνεργασία της «Συμμαχίας για την Ελλάδα» συγκέντρωσαν τις ζωγραφιές και τις παρουσιάζουν στην έκθεση «Η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών», που θα εγκαινιάσει τη Δευτέρα ο αρχηγός της Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κων/νος Τσουβαλάς. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Golden Hall έως τις 5 Απριλίου. Γονείς και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα έργα, να ζωγραφίσουν εκ νέου και να παρακολουθήσουν ενημέρωση για την κυκλοφοριακή αγωγή από στελέχη της τροχαίας. Εξ ου και στον χώρο έχει τοποθετηθεί πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.

Θεματικό ημερολόγιο

Μια επιτροπή από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο των επιχειρήσεων και των τεχνών θα επιλέξει 12 ζωγραφιές για το θεματικό ημερολόγιο της ΕΛ.ΑΣ. «Επιλέξαμε τα παιδιά, ως μια επένδυση στο μέλλον, αλλά και επειδή η φωνή τους συχνά εισακούεται περισσότερο», καταλήγει η κ. Μαρμάρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή