Ασαφές το σχέδιο για την Αθήνα

Ασαφές το σχέδιο για την Αθήνα

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία ψυχαγωγικού-εμπορικού πόλου στον Ελαιώνα, στο ημιτελές εμπορικό Βωβού και στην έκταση που είχε απαλλοτριώσει ο Δήμος Αθηναίων για τη διπλή ανάπλαση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κινητήριος δύναμη πίσω από τις κυβερνητικές συσκέψεις των δύο τελευταίων ημερών. Από εκεί ξεκίνησε και η ιδέα για τη «μετακόμιση» του Παναθηναϊκού στο Γουδί και την παράλληλη ανακήρυξη του μητροπολιτικού πάρκου που εκκρεμεί. Το γενικό συμπέρασμα, πάντως, είναι ότι η υπόθεση βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο από όλες τις απόψεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την υπόθεση ανακίνησαν οι τράπεζες στις οποίες έχει περιέλθει μετά την πτώχευση Βωβού το ημιτελές εμπορικό στον Βοτανικό (είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται, αλλά σταμάτησε λόγω απόφασης του ΣτΕ). Το επενδυτικό ενδιαφέρον φέρεται να είναι πρόσφατο και να προέρχεται από το εξωτερικό. Η υπόθεση δεν αφορά μόνον το ημιτελές εμπορικό, αλλά και την παρακείμενη έκταση, την οποία απαλλοτρίωσε το 2013 ο Δήμος Αθηναίων με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και η οποία μένει προς το παρόν αναξιοποίητη. Σε άμεση γειτνίαση βρίσκεται και ο χώρος όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ο νέος σταθμός των ΚΤΕΛ, έργο που έχει προταθεί προς ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ.

Οπως προκύπτει, η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε να προχωρήσει μεμονωμένα μια επένδυση στον Βοτανικό και «εμπνεύστηκε» ένα συνολικότερο σχέδιο που παρουσιάζεται ως παρέμβαση μεγάλης κλίμακας, η οποία θα αλλάξει την όψη της πρωτεύουσας. Κύριος άξονας, η επαναφορά των σχεδίων «μετακόμισης» του γηπέδου του Παναθηναϊκού, αλλά αυτήν τη φορά στο Γουδί με παράλληλη κατεδάφιση της Λεωφόρου και μετατροπή της σε χώρο πρασίνου. Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που φέρεται να ενημερώθηκε σχετικά πρόσφατα, είναι επί της αρχής θετική.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης αιφνιδιάστηκε, καθώς ενημερώθηκε για πρώτη φορά σε σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς και την Περιφέρεια μόλις προχθές. Ακολούθησε χθες βασικό θέμα στην εφημερίδα «Εθνος», που παρουσίαζε τους άξονες του σχεδίου και προανήγγειλε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του δημάρχου Αθηναίων. Η σύσκεψη τελικά κράτησε 2,5 ώρες και πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. «Ο Δήμος Αθηναίων θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια να δοθεί λύση στο γηπεδικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού, με την προϋπόθεση να είναι σύμφωνος ο Παναθηναϊκός και να είναι δίπλα του η πολιτεία», δήλωσε ο κ. Καμίνης. Οπως αποφασίστηκε, θα δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας με συμμετοχή των εμπλεκομένων που μέχρι το Πάσχα θα καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση για το γήπεδο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η θέση που η κυβέρνηση πρότεινε στον Παναθηναϊκό δεν ήταν το φυτώριο του Δήμου Αθηναίων αλλά η περιοχή του Μπάντμιντον. Ομως πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου επέμειναν ότι η συζήτηση αφορά το φυτώριο, δίπλα στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Να σημειωθεί ότι το φυτώριο βρίσκεται στον Δήμο Παπάγου- Χολαργού, που εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του. «Είναι λυπηρό να εμπαίζεται ο κόσμος του Παναθηναϊκού, καθώς ακόμη κι αυτοί που προβάλλουν την πρόταση γνωρίζουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι δυνατόν, λόγω νομοθετικού πλαισίου και περιβαλλοντικών όρων, να κατασκευαστεί γήπεδο», υποστηρίζει ο δήμος.

Ιδέες κολλημένες σε πρώιμο στάδιο

Κατεδάφιση του γηπέδου του Παναθηναϊκού με «βύθιση» της λεωφόρου Αλεξάνδρας και ενοποίηση με την περιοχή των Προσφυγικών, ανακήρυξη του χώρου πρασίνου στο Γουδί σε μητροπολιτικό πάρκο, πολεοδομικές παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο. Καμία από τις προτάσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, ως συνοδευτικές στα σχέδια για τον Ελαιώνα, δεν είναι νέα. Με την εξαίρεση όμως του μητροπολιτικού πάρκου, όλες βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, καθώς η συζήτηση δεν ξεπέρασε ποτέ το γενικό θεσμικό επίπεδο.

Οι παρεμβάσεις στο Γουδί και στον Ελαιώνα δεν περιλαμβάνονται, όπως λανθασμένα αναφέρθηκε, στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) του Δήμου Αθηναίων, το οποίο είχε εγκρίνει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015. Κι αυτό γιατί η περιοχή που εξετάζει το ΣΟΑΠ είναι πολύ μικρή (αφορά την ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου, από την πλατεία Αμερικής έως το Θησείο και από το Μεταξουργείο έως το Σύνταγμα).

Αντιθέτως, η ανάπλαση της περιοχής των προσφυγικών πολυκατοικιών είναι μία από τις μητροπολιτικές παρεμβάσεις που προτείνει το Ρυθμιστικό της Αθήνας (ν. 4277/14). Μάλιστα, η Περιφέρεια σκοπεύει να προκηρύξει μελέτη, καθώς τα 177 διαμερίσματα που κατείχε το Δημόσιο στις 8 πολυκατοικίες τής μεταβιβάστηκαν κατά κυριότητα από την ΕΤΑΔ. Αναφορά στο Ρυθμιστικό υπάρχει και για τη μετατροπή του Ελαιώνα σε πόλο καινοτομίας (με παράλληλες χρήσεις μεταφορών, αθλητισμού, υγείας κ.λπ.), ωστόσο τίποτα δεν έχει προχωρήσει.

Το πιο ώριμο από τα όσα προωθεί το πρωθυπουργικό γραφείο είναι η μετατροπή του χώρου πρασίνου στο Γουδί σε μητροπολιτικό πάρκο. Η πρώτη συστηματική μελέτη ανατέθηκε από τον Οργανισμό Αθήνας στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ το 1997-2001. Ακολούθησε δεύτερη μελέτη το 1998-2010 από τον Οργανισμό Αθήνας, που κατόπιν ανέθεσε σε ερευνητική ομάδα από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης την επικαιροποίηση των προτάσεων για τη δημιουργία των μητροπολιτικών πάρκων Γουδί και Ιλισίων. Η δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου τελικά προβλέφθηκε από το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού (2011), το οποίο όμως έχει προσβληθεί και εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ. Να σημειωθεί ότι, χάρη στο ερευνητικό πρόγραμμα του ΔΠΘ, έχει καταρτιστεί το σχέδιο γενικής διάταξης του πάρκου, ορίζεται η σύνθεση του φορέα διαχείρισής του και προτείνονται οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές.

Οσον αφορά τις παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας, η μόνη πληροφόρηση που υπάρχει για τις προτάσεις της κυβέρνησης έχουν να κάνουν με το τρίγωνο Σταδίου – Πειραιώς – Ερμού. Ενδεχομένως όμως να σχετίζονται με την πρόσκληση ενδιαφέροντος που προκήρυξε το ΠΕΠ Αττικής (μέσω της Περιφέρειας) για «σχέδια ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης» συνολικού ύψους 265 εκατ. ευρώ (με ανώτατο όριο ανά δήμο τα 100 εκατ. ευρώ με προαπαιτούμενη την ύπαρξη ΣΟΑΠ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή