Η πορεία των δεμάτων προς Σόιμπλε – ΔΝΤ

Η πορεία των δεμάτων προς Σόιμπλε – ΔΝΤ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εμπορική πτήση προς το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης «ταξίδεψε» το δέμα-βόμβα με παραλήπτη τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό προέκυψε από την έρευνα που διεξήγαγαν αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής σε συνεργασία με υπαλλήλους των ΕΛΤΑ και της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει τον έλεγχο ασφαλείας της αλληλογραφίας με προορισμό το εξωτερικό. Επιπλέον, από τα στοιχεία που κοινοποίησαν στους Ελληνες αστυνομικούς οι Γερμανοί συνάδελφοί τους, όπως επίσης από την έρευνα στη «μνήμη» της συσκευής X-ray που λειτουργεί στον σταθμό Cargo του «Ελ. Βενιζέλος», προέκυψε ότι το παγιδευμένο με εκρηκτικά πακέτο έφυγε από την Ελλάδα με προορισμό τη Γερμανία την Τρίτη 14 Μαρτίου.

Την ίδια ημέρα και 1 με 2 ώρες αργότερα, φαίνεται να πέρασε από τη συσκευή x- ray και ο φάκελος με τα εκρηκτικά που ταχυδρομήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι. Στη διαπίστωση αυτή κατέληξαν οι αρχές μετά από ιδαιτέρως ενδελεχή έρευνα, λόγω της καταστροφής από την ανάφλεξη του μηχανισμού, του ειδικού barcode πάνω στον φάκελο.

«Ολο το βράδυ, οι αξιωματικοί της αστυνομίας έκαναν έρευνες σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ και την εταιρεία που διενεργεί τους ελέγχους στο αεροδρόμιο για να δούμε τι πάει καλά ή τι δεν πάει καλά στη διαδικασία», δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Τα χαρακτηριστικά

Από τα στοιχεία που διαβίβασαν στην ΕΛ.ΑΣ. η γερμανική και η γαλλική αστυνομία προκύπτει ότι οι δύο μηχανισμοί είχαν πανομοιότυπα τεχνικά χαρακτηριστικά, δηλαδή ίδια συνδεσμολογία, ίδια εκρηκτική ύλη (πυρίτιδα) και ίδιο μηχανισμό πυροδότησης (μανταλάκι). Είχαν επίσης και οι δύο ταχυδρομηθεί από την Αθήνα, πιθανότατα από ταχυδρομικό κουτί στο κέντρο της Αθήνας και όχι υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, υπό τον φόβο οι κάμερες ασφαλείας να καταγράψουν τα πρόσωπα των αποστολέων.

«Η εκτίμηση και η ανάλυση που ήρθε από τη Γερμανία και τη Γαλλία για την εκρηκτική ύλη είναι ότι επρόκειτο για πυρίτιδα μικρής ποσότητας, το υλικό δηλαδή που χρησιμοποιούν στα πυροτεχνήματα, δεν είχε πυροδοτικό μηχανισμό, ήταν όπως τα πασχαλινά βαρελότα. Μπορεί να κάνει όμως ζημιά, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΔΝΤ», δήλωσε σχετικά ο κ. Τόσκας.

Οσο για το αν προέκυψαν στοιχεία για αποστολές και άλλων παγιδευμένων δεμάτων προς το εξωτερικό, ο κ. Τόσκας διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια ένδειξη». Το ίδιο επεσήμανε αργά χθες το βράδυ αξιωματικός που προΐσταται των ερευνών.

Στο μεταξύ, χθες το πρωί, συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα είχε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και τέως υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, που εμφανιζόταν ως αποστολέας της μιας από τις εκρηκτικές επιστολές. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Κικίλιας έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για «έλλειμμα ασφαλείας στη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή