Επιλεκτικός διάλογος στην παιδεία

Επιλεκτικός διάλογος στην παιδεία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική διάσταση δίνει το υπουργείο Παιδείας στο εγχείρημα του διαλόγου για τον ενιαίο χώρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας. Ο διάλογος θα αρχίσει τελικά μόνο με τα ιδρύματα, όπου υπάρχει πρόσφορο έδαφος. Και αυτό διότι οι πρυτάνεις απάντησαν αρνητικά να οργανωθεί ο διάλογος, χωρίς προηγουμένως το υπουργείο να παρουσιάσει σχετική εισήγηση. Ορισμένοι μιλούν για «πυροτέχνημα που υποκρύπτει την πρόθεση του υπουργείου να μεταθέσει στα ιδρύματα την ευθύνη των δύσκολων πολιτικών αποφάσεων στις οποίες θέλει να προχωρήσει».

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», βασικός λόγος που ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου δεν παρέστη στην πρώτη τακτική, επί υπουργίας του, συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων τον περασμένο Ιανουάριο, είναι ότι η Σύνοδος αρνήθηκε να στείλει εκπροσώπους στην επιτροπή που επρόκειτο να συζητήσει για τον ενιαίο χώρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας. Η επιτροπή είχε οριστεί 15μελής, με τις συνόδους πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων να εκπροσωπούνται έκαστη με πέντε μέλη. Ωστόσο, οι πρυτάνεις αρνήθηκαν να εκπροσωπηθούν, τορπιλίζοντας τη συγκρότησή της. Αυτό προκάλεσε την οξεία αντίδραση του κ. Γαβρόγλου, με στελέχη του υπουργείου να διακρίνουν γαλάζια στροφή του Σώματος – πόσο μάλλον που η Σύνοδος προσκάλεσε στις εργασίες της τον αρχηγό της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επειτα από αυτά, το υπουργείο αποφάσισε να στηρίξει τον διάλογο ανάμεσα στα ιδρύματα που επιθυμούν να συνομιλήσουν ανά δυάδες. Ενδεικτικά, προγραμματίζεται ημερίδα ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ προ ημερών οργανώθηκε ημερίδα ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Μέλη της Συνόδου Πρυτάνεων ανέφεραν ότι η απόφαση για μη εκπροσώπηση στη 15μελή επιτροπή ελήφθη διότι δεν υπήρχε συγκεκριμένη εισήγηση και το διακύβευμα του διαλόγου δεν αφορά τα πανεπιστήμια και πολυτεχνεία. «Διαθέτουμε συνέργειες με ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα όπου είναι απαραίτητο» δήλωσε στην «Κ» πρύτανης, τονίζοντας ότι το υπουργείο πρέπει να λάβει τη δύσκολη πολιτική απόφαση των καταργήσεων και συγχωνεύσεων ιδρυμάτων, και δη ΤΕΙ, και να εισηγηθεί σχετικά.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου ζητεί από τα ιδρύματα να προτείνουν πώς θα οργανωθεί ο ενιαίος χώρος. Βεβαίως, παρότι δεν υπάρχει επίσημη εισήγηση, υπάρχει το πόρισμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τον ενιαίο χώρο, όταν ήταν πρόεδρός της ο νυν υπουργός Κ. Γαβρόγλου. Η Επιτροπή είχε προτείνει η αξιολόγηση των ΤΕΙ να δείξει ποια πρέπει να αναβαθμισθούν προς τα πανεπιστήμια, ποια θα παραμείνουν ως έχουν και ποια θα «υποβιβασθούν» στη μορφή που είχαν τα ΤΕΙ πριν «ανωτατοποιηθούν» το 2001.

Στη ρητορική του υπουργείου έχει τις τελευταίες ημέρες προστεθεί «η συμμετοχή των ΑΕΙ στον ανασχεδιασμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης, πέραν της κατάρτισης και της μη τυπικής εκπαίδευσης». Ο λόγος είναι για αναβαθμισμένα ΙΕΚ, με ορισμένους να θεωρούν την «αναβάθμιση» ευφημισμό για την υποβάθμιση κάποιων ΤΕΙ. Στελέχη του υπουργείου, που μίλησαν στην «Κ», το αρνήθηκαν σε όλους τους τόνους, προσθέτοντας ότι κανείς διδάσκων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν θα πληγεί εργασιακά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή