Η Aθήνα γυρίζει στα 50’s

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βράδυ Σαββάτου στο μετρό «Πανεπιστήμιο». Στην αποβάθρα στέκεται μια παρέα παιδιών που ξεχωρίζει. Τιράντες, καπέλα, λουλουδάτες φούστες… Αέρας από 50’s.

Οποιος συχνάζει στο κέντρο της Αθήνας, θα έχει συναντήσει πολλές φορές τις παρέες με τα ιδιαίτερα ρούχα και τα φωτεινά χαμόγελα, που ανηφορίζουν την Ασκληπιού για να πάνε σε εκείνο το μαγαζί με το παράξενο όνομα και τη μοναδική ιστορία.

Το «Blue Fox» μοιράζεται το όνομα αλλά και την τοποθεσία του με την «Μπλε Αλεπού», που κυριαρχούσε στην νυχτερινή ζωή της Αθήνας του ’50. Η ταυτότητα μέρους και ονόματος μάλιστα είναι προϊόν μιας απίστευτης σύμπτωσης, όχι προσχεδιασμένης επιλογής. Ίσως όμως και αυτό να συμβάλλει στη δημιουργία μιας μικρής «χρονομηχανής» στην Ασκληπιού.

Μπαίνοντας κανείς στη νέα έκδοση της «Μπλε Αλεπούς», τηλεμεταφέρεται στη δεκαετία του ’50. Κάδρα με φωτογραφίες του Elvis. Μουσική swing και rock ‘n’ roll. Μυρωδιά ταλκ διάχυτη στον χώρο, για να γλιστρά το παρκέ. Zευγάρια που πραγματοποιούν εντυπωσιακές φιγούρες, αλλά και αρχάριοι χορευτές όλων των ηλικιών ξαναζωντανεύουν την κουλτούρα της Αμερικής του ’50 στο κέντρο της Αθήνας.

Η Aθήνα γυρίζει στα 50’s-1

Το ενδιαφέρον είναι πως η πλειοψηφία των θαμώνων είναι ιδιαίτερα νέοι, άνθρωποι που δεν έζησαν οι ίδιοι την ανεμελιά της εποχής του ’50, ώστε να αποζητούν να την ξαναθυμηθούν.Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει τους νεαρούς Aθηναίους να αποζητούν τις χορευτικές βραδιές με rock ‘n’ roll; Πρόκειται για μία περαστική μόδα, μία νοσταλγία για ένα ειδυλλιακό παρελθόν ή μια εναλλακτική μορφή εκγύμνασης;

Σίγουρα το rock ‘n’ roll έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του ’40 από την κοινότητα των Αφροαμερικάνων, αποκαλούμενο τότε rhythm ‘n’ blues. Επηρεασμένο από πολλά μουσικά είδη, όπως swing, western, country, blues και άλλα, το rock ‘n’ roll αποτέλεσε τη μετεξέλιξη της αμερικανικής μουσικής παράδοσης.

«Ουσιαστικά, ο ήχος που ήδη υπήρχε,"αγρίεψε" λίγο. Αυτό ονομάστηκε rock 'n' roll. Mετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, ο κόσμος είχε ανάγκη προφανώς για κάτι νέο, έντονο, χαρούμενο. Εκεί ήρθε το  rock 'n' roll και έπιασε. Η νεολαία πάντα ζητά καινοτομίες και ένταση. Αγαπά και το απαγορευμένο», εξηγούν στο kathimerini.gr ο Μάνος Κουβάκης και η Ρόδη Καγγελάρη, ιδρυτές της ομάδας χορού Rollin' Foxes.

Αναζήτηση έντασης και χαράς, σε μία δύσκολη χρονική συγκυρία. Τι κι αν μας χωρίζει μισός αιώνας; Τα κίνητρα παραμένουν ακριβώς τα ίδια. Πράγματι, μιλώντας με μερικούς από τους ενθουσιώδεις χορευτές, εντοπίζει κανείς τον κοινό παρονομαστή: συνδυασμός σωματικής αλλά και ψυχικής εκτόνωσης.

«Ξεκίνησα να χορεύω γιατί όταν τα αυτιά μεταφέρουν στον εγκέφαλο μου αυτή τη μουσική, ο δρόμος που ακολουθεί το σωμα ειναι μονόδρομος, χορός, χορός, και πάλι χορός», μας λέει η Ισαβέλλα.

«Είναι ένα είδος μουσικής που σε γεμίζει σωματικά και ψυχικά… Σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή ανακαλύπτοντας τον κόσμο της και τη ανάγκη του κόσμου για χορό», προσθέτει η Αλίνα.

Ρωτώντας σχετικά με τους λόγους που κάνουν δεκάδες νέους να «ερωτεύονται» μια περασμένη δεκαετία, οι δύο δάσκαλοι χορού εντοπίζουν κάτι πιο ουσιαστικό από μία παροδική μόδα. «Οι θεσμοί καταρρέουν, η κοινωνία το ίδιο και πολλές αξίες πλέον χάνονται. Το  rock 'n' roll έρχεται ξανά, είτε για να βρείς κάτι από όλα αυτά μέσα του, είτε απλά για να ξεχαστείς από όλο αυτό που συμβαίνει. Δεν είναι μόνο χορός, είναι μία κατάσταση που περιέχει χαρά, διασκέδαση, φίλους. Το λέμε "ένα ατέλειωτο καλοκαίρι"», λένε στο kathimerini.gr η Ρόδη και ο Μάνος.

Η Aθήνα γυρίζει στα 50’s-2

Οι λάτρεις του rock ‘n’ roll όμως δεν περιορίζονται μόνο στην «εντός των τειχών» διασκέδαση. Υπαίθριες επιδείξεις, συναυλίες, πάρτι αλλά και… flash mob. Σταθμός Λαρίσης, Μοναστηράκι, Σύνταγμα: οποιαδήποτε κεντρική τοποθεσία μπορεί να λειτουργήσει ως πίστα χορού.

Αφού επιλεγεί η τοποθεσία για το flash mob, η διαδικασία είναι απλή. Οι μαθητές υποκρίνονται τους αγνώστους μέχρι να αρχίσει η μουσική. Με τις πρώτες νότες όμως τα ζευγάρια αρχίζουν να χορεύουν, και μετά το τέλος του τραγουδιού φεύγουν σε χωριστές κατευθύνσεις σαν να μην συνέβη τίποτα, προκαλώντας έτσι χαμόγελα και ενθουσιώδεις αντιδράσεις στους ανυποψίαστους περαστικούς.

Rollin' Foxes – Flash Mob @ Σταθμό Λαρίσης from shoot the band on Vimeo.

Μάλιστα δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο φαινόμενο που περιορίζεται στις «αλεπούδες» των Rollin' Foxes. Στην Αθήνα υπάρχουν άλλες 5-6 ομάδες χορού που ασχολούνται με το rock ‘n’ roll και το swing, με την καθεμία να μετρά αρκετούς μαθητές, όπως οι Athens Boogie και οι Athens Swing Cats. Όμως το «Blue Fox» αποτελεί πλέον ένα σημείο αναφοράς για όλους τους λάτρεις της δεκαετίας του ’50.

Η νέα γενιά της Αθήνας προσπαθεί να «ξεφύγει» λοιπόν, χορεύοντας στους ρυθμούς του ’50. Και σίγουρα το καταφέρνει. Αν κανείς περάσει μια βραδιά μαζί τους, δεν θα δει ποτέ κάποιον «κολλημένο» στην οθόνη του smartphone. Το μόνο «κολλητικό» στις παρέες αυτές, είναι το χαμόγελο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή