Αισιόδοξα μηνύματα για το επιχειρείν στο «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας»

Αισιόδοξα μηνύματα για το επιχειρείν στο «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν Παρασκευή απόγευμα, πρώτη ημέρα του έβδομου «Πανοράματος Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας». Οι χώροι του συνεδριακού κέντρου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ήταν ένα πολύβουο μελίσσι. Στις αίθουσες διεξάγονταν συζητήσεις στελεχών από διαφόρους κλάδους, που συχνά συνεχίζονταν σε πιο ελεύθερη μορφή μετά το πέρας της επίσημης συνεδρίας, για όσους είχαν ακόμα περισσότερες ερωτήσεις. Στους διαδρόμους εκπροσωπούνταν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, έτοιμες να ενημερώσουν τους συμμετέχοντες για ευκαιρίες απασχόλησης. Στο CV corner, σύμβουλοι σταδιοδρομίας εξέταζαν βιογραφικά – είδαν 600 συνολικά μέσα στο τριήμερο.

Ο εμπνευστής του εγχειρήματος, Ιορδάνης Λαδόπουλος, κυκλοφορούσε από αίθουσα σε αίθουσα, με παραινέσεις και ευχαριστίες προς τους εισηγητές. Οι δεκάδες –σχεδόν 100– εθελοντές κινούνταν προς πάσα κατεύθυνση υπηρετώντας το σκοπό του πολυσυνεδρίου: να φέρει σε επαφή φοιτητές και άλλους νέους από 18 έως 35 ετών (4.800 συνολικά ήλθαν στο συνεδριακό κέντρο, αριθμός ρεκόρ) με εταιρείες που αναζητούν εργαζομένους και επενδυτές που ψάχνουν την επόμενη πολλά υποσχόμενη start-up.

Η πιο δημοφιλής συνεδρία της πρώτης ημέρας ήταν η συζήτηση μεταξύ των αστέρων της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με τον Μάρκο Βερέμη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Upstream, στον ρόλο του συντονιστή. Στο πάνελ συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Νίκος Δρανδάκης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της πρόσφατα εξαγορασθείσας Taxibeat, ο Σπύρος Μαγιάτης, συνιδρυτής της ραγδαία αναπτυσσόμενης Workable.

Το συνέδριο είχε τη «μεγαλύτερη συμμετοχή που θυμάμαι», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Βερέμης, ο οποίος άνοιξε τη συζήτηση στο «Πανόραμα» λέγοντας ότι ο σκοπός του πάνελ ήταν να διαγνώσει αν οι επιτυχημένες εταιρείες που εκπροσωπούνται σε αυτό «θα παραμείνουν η εξαίρεση» ή αν «αποτελούν την αρχή για κάτι νέο». Ο επικεφαλής της Upstream μίλησε για «εξαιρετική ποιότητα ερωτήσεων» και «γνήσιο ενδιαφέρον» εκ μέρους των παρευρισκομένων, που κατέκλυσαν την αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας. «Παρά τις αντίξοες συνθήκες, το “Πανόραμα” κάθε χρόνο με κάνει αισιόδοξο και δείχνει πόσο θετική διαφορά έχει κάνει η πρωτοβουλία του καθηγητή Λαδόπουλου και των εθελοντών του όλα αυτά τα χρόνια», κατέληξε.

Νωρίτερα, σε άλλη αίθουσα, ένας επενδυτής, μία νομικός, ένας Ελληνας καθηγητής από τη Γερμανία και ένας νέος επιχειρηματίας εξηγούσαν στο ακροατήριό τους τι πρέπει να γνωρίζουν πριν αποπειραθούν να κάνουν πράξη την επιχειρηματική τους ιδέα. «Δεν θα επένδυα σε μια εταιρεία που δεν έχει θέσει υπό προστασία την τεχνολογία της», σημείωνε ο Λουκάς Πηλίτσης, εταίρος στην Anchorstone Partners. Ο Ορέστης Τζανέτης, ωστόσο, στέλεχος της Intale, ακόμα μιας start-up με προοπτικές, προειδοποιούσε τους επίδοξους επιχειρηματίες να μην οδηγηθούν σε τάσεις άκρας μυστικότητας. «Κανείς δεν θα σας κλέψει την ιδέα!», είπε, τονίζοντας ότι οι μυστικοπαθείς «χάνουν περισσότερα από όσα κερδίζουν». Στην ίδια γραμμή, ο Αλέξανδρος Παπαδερός, επικεφαλής πατεντών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ανέφερε ότι «ο φόβος είναι κακός σύμβουλος».

Στην ίδια αίθουσα, στη συνέχεια, τέσσερις CEOs μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών και ο επικεφαλής της πρωτοπόρου εταιρείας online ασφαλιστικών διαμεσολαβητών μίλησαν για τις ραγδαίες αλλαγές που έχει φέρει στον κλάδο η ψηφιακή τεχνολογία. Η διαφορά έγινε αισθητή όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican αναφέρθηκε στην παλιά πρακτική της «επιτροπής σοφών», που αποφάσιζε για όλο τον χρόνο τις τιμές των ασφαλίστρων για τα προϊόντα ασφάλισης αυτοκινήτου. Με τον όγκο των δεδομένων που είναι πλέον διαθέσιμος, «στις πιο προηγμένες αγορές, γίνονται αλλαγές τιμών πολλές φορές τη μέρα», ανέφερε ο κ. Καντώρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή