Ανησυχία προκαλούν οι αυξημένες ροές

Ανησυχία προκαλούν οι αυξημένες ροές

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βλέμμα τους προς τον θαλάσσιο ορίζοντα, προς τα υδάτινα σύνορα με την Τουρκία, στρέφουν ξανά οι αρχές των νησιών του Αιγαίου. Με συγκρατημένη (και κάπως καλυμμένη) ανησυχία είδαν τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την Ανατολή να αυξάνονται τις προηγούμενες ημέρες, εν μέσω απειλών στελεχών της κυβέρνησης Ερντογάν πως η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό μπορεί να τεθεί υπό αίρεση. Παρ’ όλα αυτά, οι δήμαρχοι καταδικάζουν κάθε κλίμα φόβου και πανικού, υπογραμμίζοντας πως το μεγάλο πρόβλημα των νησιών του Βορείου Αιγαίου –όσον αφορά το προσφυγικό– δεν είναι οι αφίξεις, αλλά οι αναχωρήσεις. Για την ακρίβεια, οι μη αναχωρήσεις.

Το τριήμερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί έφθασαν στα νησιά 330 άτομα, 230 στη Χίο και 100 στη Λέσβο. Οι αριθμοί μπορεί να μη συγκρίνονται ούτε κατά διάνοια με τις εισόδους του 2015, αλλά ήταν υπερδιπλάσιοι από τις 43 κατά μέσον όρο ημερήσιες αφίξεις των τελευταίων μηνών. Αλλαξαν την εικόνα προσφυγικής νηνεμίας, όπου άφηνε αρκετές ημέρες χωρίς ούτε μία άφιξη.

«Εχουμε μείωση αφίξεων κατά 97%, σε σχέση με το 2015. Αρα η καλλιέργεια κλίματος ανησυχίας από τις πρόσφατες αφίξεις είναι ανυπόστατη και βοηθάει μόνον τους ακραίους κύκλους. Είναι αναμενόμενο η βελτίωση του καιρού να αυξήσει τις ροές. Δεν νομίζω πως βλέπουμε κάποια ενεργοποίηση των απειλών Ερντογάν. Βεβαίως χρειάζεται εγρήγορση», λέει στην «Κ» ο κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, δήμαρχος Σάμου. «Το θέμα είναι οι μη αναχωρήσεις. Δεν προχωράει η αποσυμφόρηση των νησιών, γιατί η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου εξακολουθεί να προχωράει με πολύ αργό ρυθμό», συμπληρώνει ο δήμαρχος.

Σήμερα στη Σάμο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπάρχουν 1.717 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν η δυναμικότητα των οργανωμένων δομών είναι 850 άτομα, ενώ 275 άτομα (από το σύνολο) φιλοξενούνται σε χώρους της Υπατης Αρμοστείας, ΜΚΟ κ.λπ. Η Υπηρεσία Ασύλου έχει στελεχωθεί σε μεγάλο βαθμό στο νησί (από 3-4 άτομα που ήταν τον Σεπτέμβριο 2016 είναι 24 τώρα), αλλά, σύμφωνα με τον δήμαρχο, το όλο έργο «σέρνεται». «Θα έπρεπε να επιταχυνθεί η διαδικασία, ειδικά σε προερχόμενους από Αλγερία, Μαρόκο, που σε ποσοστό 99,5% δεν παίρνουν άσυλο», τονίζει.

«Να μην παίζουμε το παιχνίδι των αντιπάλων μας, υπερβάλλοντας μόνοι μας το θέμα των αφίξεων από την Τουρκία. Είναι πολύ λιγότερες από παλιά. Βεβαίως πρέπει να επαγρυπνούμε, να παρακολουθούμε τις κινήσεις του Ερντογάν, αλλά να μη σπέρνουμε κλίμα φόβου, ειδικά στην αρχή μιας τουριστικής χρονιάς που όλα δείχνουν πως θα είναι πολύ καλή», λέει στην «Κ» και ο κ. Σπύρος Γαληνός, δήμαρχος Λέσβου. Τους τελευταίους μήνες ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών στο νησί έχει μειωθεί κατά 2.000 άτομα. Και αυτό διευκολύνει την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν. «Σκεφτείτε πως ο χώρος του Καρά Τεπέ, που λειτουργεί με ευθύνη του δήμου και φιλοξενεί 700 άτομα, ακόμη δεν έχει νομιμοποιηθεί, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι δαπάνες μας», σημειώνει ο κ. Γαληνός. Και τι θα γίνει με το προαναχωρησιακό κέντρο «κλειστού τύπου», που ζητάει η κυβέρνηση να γίνει σε κάθε νησί; «Δεν χρειάζεται νέος χώρος. Θα μπορούσε να γίνει στη Μόρια. Εάν γίνει η αποσυμφόρηση, θα αρκεί η ανοικτή δομή του Καρά Τεπέ και η Μόρια θα μπορούσε να μετατραπεί σε κλειστό κέντρο», λέει ο δήμαρχος Λέσβου.

Ανάλογη προσέγγιση έχει και ο δήμαρχος Σάμου, ο οποίος προτείνει το προαναχωρησιακό κέντρο να γίνει εντός του υπάρχοντος χώρου. Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, υπάρχουν πιο επείγοντα προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 45 ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται ακόμη μέσα στο camp, με όλους τους κινδύνους που συνοδεύουν ένα τέτοιο γεγονός.

Και οι δύο δήμαρχοι θέλουν να έχουν στραμμένο το βλέμμα προς τη Δύση, για να προϋπαντήσουν ένα αυξημένο τουριστικό κύμα. Θεμιτό, αλλά ας δούμε τι θα δείξει και το γεωπολιτικό ανεμολόγιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή