«Η θετική νοοτροπία των ανθρώπων είναι μεταδοτική»

«Η θετική νοοτροπία των ανθρώπων είναι μεταδοτική»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απόγευμα του Σαββάτου, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια συνομιλία μεταξύ του Νίκου Σταθόπουλου, εκτελεστικού εταίρου της BC Partners στο Λονδίνο, ενός fund ιδιωτικών κεφαλαίων, με ενεργητικό άνω των 20 δισ. δολαρίων, και του διευθυντή της «Κ», Αλέξη Παπαχελά. Ο κ. Σταθόπουλος ανέδειξε τα συστατικά της επιτυχίας – φιλοδοξία, θετική ενέργεια, σκληρή δουλειά και, ειδικά για το δικό του επάγγελμα, ένστικτο: η κρίση που πηγαίνει πέρα από τα αναλυτικά δεδομένα. Η επιτυχία, υπογράμμισε επίσης, εκτός από προετοιμασία, «χρειάζεται και τύχη», αλλά και «καλούς μέντορες».

Πρώην φοιτητής κι αυτός του κ. Λαδόπουλου, ο Ν. Σταθόπουλος παραδέχθηκε ότι η ελληνική ανώτατη εκπαίδευση δεν καλλιεργεί στους φοιτητές τη δίψα να διακριθούν. Ωστόσο, πρόσθεσε, «οι φοιτητές που πάνε πολύ καλά στο ελληνικό πανεπιστήμιο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να διαπρέψουν» σε σχέση με φοιτητές άλλων χωρών, γιατί έχουν αποφασίσει «από μόνοι τους» να αριστεύσουν, χωρίς έξωθεν πιέσεις. Αναφερόμενος μάλιστα στους Ελληνες του Λονδίνου και τις επαγγελματικές τους επιτυχίες, ισχυρίστηκε ότι το ελληνικό δαιμόνιο αποτελεί «τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα», ειδικά «σε σύγκριση με τους λαούς της Βόρειας Ευρώπης».

Το κορυφαίο στέλεχος της BC Partners μίλησε για την εμπειρία του στο Harvard Business School – για τον ζωτικό ρόλο των case studies στην κατανόηση της επιχειρηματικής πραγματικότητας στο μεταπτυχιακό, αλλά και για τα οφέλη που παρέχει δίκτυο αποφοίτων της σχολής. Αναφέρθηκε στα πρώτα επαγγελματικά του βήματα, ως στελέχους στην εταιρεία συμβουλευτικής Boston Consulting Group (εγκατέλειψε τον κλάδο γιατί «ήθελα να έχω εγώ την ευθύνη των αποφάσεων»), και περιέγραψε το πώς ανδρώθηκε στον αδυσώπητα ανταγωνιστικό χώρο των επενδύσεων. «Μόνο με αποτυχίες μαθαίνεις», τόνισε – ένα ουσιώδες μήνυμα σε μια κοινωνία που μεγαλώνει τα παιδιά της να τρέμουν μήπως αποτύχουν.

Από τις βασικές συμβουλές του προς το κοινό ήταν να μη συμβιβάζονται: «Αν δεν έχετε βρει αυτό που αγαπάτε, συνεχίστε να ψάχνετε [keep looking, όπως το έθεσε αγγλιστί, επικαλούμενος τον Στιβ Τζομπς]». Στην ερώτηση τι ψάχνει όταν διαβάζει τα βιογραφικά υποψήφιων εργαζομένων, πέρα από τις ακαδημαϊκές περγαμηνές, είπε ότι αναζητεί ενδείξεις ότι πρόκειται για «ολοκληρωμένους ανθρώπους» – «δεν είναι αναγκαστικά οι καλύτεροι μαθητές αυτοί που θα γίνουν οι πιο επιτυχημένοι». Επιπλέον, όπως είπε, δίνει έμφαση στη θετική νοοτροπία – «να μην αναζητά κάποιος τους λόγους που δεν μπορεί να γίνει κάτι, αλλά να βρίσκει τον τρόπο να το κάνει». Αυτή η νοοτροπία, τόνισε, είναι μεταδοτική – «δημιουργεί μια εταιρεία που ολόκληρη έχει αυτή τη στάση». Τέτοιους ανθρώπους θέλουμε, υπογράμμισε ο κ. Σταθόπουλος, «στη δουλειά, την πολιτική και τη ζωή».

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα «έχει πιάσει πάτο» και παρέχει πλέον ευκαιρίες για επενδύσεις, απάντησε με νόημα: «Είναι πολύ κοντά στον πάτο… Αν τον έχει πιάσει, θα σας το πω σε λίγους μήνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή