«Δεν υπήρξε δόλος και ζημία για το δημόσιο ταμείο» στην υπόθεση Βατοπεδίου

«Δεν υπήρξε δόλος και ζημία για το δημόσιο ταμείο» στην υπόθεση Βατοπεδίου

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από δίκη που κράτησε περίπου δύο χρόνια η υπόθεση Βατοπεδίου, η οποία προσέλαβε από την πρώτη στιγμή έντονη πολιτική χροιά και θεωρήθηκε σημαντική παράμετρος της εκλογικής συντριβής της κυβέρνησης Καραμανλή το 2009, έφθασε χθες σε τελεσίδικη δικαστική κρίση με την αθώωση όλων των εμπλεκομένων.

Το δικαστήριο, τριμελές εφετείο κακουργημάτων της Αθήνας, έκρινε αθώους και τους 14 που κάθισαν στο εδώλιο αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για κακουργηματική απιστία και για ψευδείς βεβαιώσεις, ανάμεσα στους οποίους και τον ηγούμενο της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ αλλά και τον μοναχό Αρσένιο, που είχαν παραπεμφθεί ως ηθικοί αυτουργοί πράξεων και παραλείψεων κρατικών αξιωματούχων και άλλων.

Μέσα σε μια δικαστική αίθουσα κατάμεστη, το ακροατήριο στο άκουσμα της δικαστικής απόφασης ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ ο αθωωθείς ηγούμενος δήλωσε την ικανοποίησή του λέγοντας «ευχαριστούμε τον Θεό και την Παναγία για την αισία έκβαση της υποθέσεως και όλους όσους μας συμπαραστάθηκαν, την Εκκλησία και τους νομικούς μας συμβούλους».

Η υπόθεση Βατοπεδίου, που απασχόλησε την ελληνική Δικαιοσύνη επί εννέα ολόκληρα χρόνια και ερευνήθηκε σε υψηλό επίπεδο από ειδική εφέτη ανακρίτρια, την Ειρήνη Καλού, αφορούσε την ανταλλαγή ακινήτων του Δημοσίου με εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας και παραλίμνιες εκτάσεις που ανήκαν στη Μονή Βατοπεδίου, καθώς οι ανταλλαγές αυτές αντιμετωπίστηκαν –τότε– ως μη νόμιμες και ως βλαπτικές για τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Το θέμα έλαβε, πέραν των ποινικών, και μεγάλες πολιτικές διαστάσεις και οδήγησε σε σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία κατέληξε σε παραπομπή τριών υπουργών της τότε κυβέρνησης Καραμανλή, για τους οποίους όμως η διαδικασία υπήρξε εξ αρχής θνησιγενής, μιας και τα αδικήματα που τους αποδόθηκαν είχαν υποπέσει, λόγω του νόμου περί ευθύνης υπουργών, σε παραγραφή.

Μη πολιτικά πρόσωπα

Ομως τα μη πολιτικά πρόσωπα, οι ιερωμένοι και οι κρατικοί αξιωματούχοι, κυρίως στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, που είχαν αναλάβει το έργο της ανταλλαγής των ακινήτων του Δημοσίου, τελικώς παραπέμφθηκαν σε δίκη, ενώ ο ηγούμενος Εφραίμ κρατήθηκε προσωρινά για κάποιο διάστημα.

Παράλληλα, με την ποινική διαδικασία που ολοκληρώθηκε χθες, το Δημόσιο κίνησε δικαστικές διαδικασίες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας στα αστικά δικαστήρια, διαδικασία που ακόμη δεν έχει καταστεί αμετάκλητη από τον Αρείο Πάγο και θα κριθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πάντως, το δικαστήριο χθες κατέληξε σε αθώωση όλων των εμπλεκομένων, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση της Βασιλικής Κρίνα, καθώς από κανένα στοιχείο της διαδικασίας δεν προέκυψε ότι υπήρχε δόλος στους κατηγορουμένους για να βλάψουν το Δημόσιο και επιπλέον δεν προέκυψε ζημία για το δημόσιο ταμείο. Μεταξύ των αθωωθέντων ήταν και η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη, ο πατέρας της και ο αδελφός της, Διονύσιος και Δημήτρης Πελέκης, δικηγόροι, στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και νομικοί σύμβουλοι του κράτους.

Σε κάθε περίπτωση, η αθώωση των κατηγορουμένων εκκαθάρισε μια υπόθεση που είχε χαρακτηριστεί πολιτικό σκάνδαλο, είχε διερευνηθεί επί μακρόν σε δικαστικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο και είχε αφήσει το αποτύπωμά της στην πολιτική αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια. Με τη δικαστική απόφαση «έκλεισε» ένα κεφάλαιο από τα πολλά που ανοίγουν κατά καιρούς και τα οποία οι πολιτικές σκοπιμότητες διογκώνουν, προσδίδοντάς τους διαστάσεις οι οποίες δεν αντέχουν στη διεξοδική δικαστική αξιολόγηση, με αποτέλεσμα να καταγράφονται στις λεγόμενες «ποινικοπολιτικές φούσκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή