ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιτελείο του υπουργείο Πολιτισμού στο τέμενος Βαγιαζήτ

epiteleio-toy-ypoyrgeio-politismoy-sto-temenos-vagiazit-2181356

Στο Διδυμότειχο έφτασε το πρωί επιτελείο του υπουργείου Πολιτισμού, με επικεφαλής την γγ, Μαρία Βλαζάκη, ύστερα από εντολή της υπουργού, Λυδίας Κονιόρδου, που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου να διενεργήσει επιτόπια έρευνα για την κατάσταση στο τέμενος Βαγιαζήτ, μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Το επιτελείο θα δρομολογήσει άμεσα τις απαραίτητες σωστικές εργασίες. Από τις αρμόδιες αρχές θα γίνει άμεσα η διερεύνηση της αιτίας της πυρκαγιάς, ούτως ώστε να αποφθεχθούν οι οποιοιδήποτε μελλοντικοί κίνδυνοι, αλλά και να αποδοθούν οι τυχόν ευθύνες», αναφέρει, σε σημερινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Την κ. Βλαζάκη συνόδευσαν στην επιτόπια έρευνα η γενική διευθύντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Ευγενία Γατοπούλου, η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Ελευθερία Τσακανίκα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Θεμιστοκλής Βλαχούλης, η προϊστάμενη της Εφορείας Έβρου, Χρύσα Καραδήμα και η προϊσταμένη του Τμήματος Έργων της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΔΑΒΜΜ), Ιωάννα Καράνη.

«Το Τέμενος Βαγιαζήτ κτίστηκε το 1420 μ.Χ. από τον σουλτάνο Μεχμέτ Ι. Η αρχική θολωτή κάλυψή του γρήγορα κατέπεσε, οπότε και περί τα τέλη του 15ου αιώνα αντικαταστάθηκε από μεγάλων διαστάσεων δρύινη πυραμιδοειδή στέγη. Η αποκατάσταση του Τεμένους Βαγιαζήτ, αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για τον λόγο αυτόν, το υπουργείο δρομολόγησε την αποκατάστασή του, εντάσσοντας το έργο σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Μέχρι σήμερα, έχουν εκπονηθεί μελέτες αποτύπωσης, έχουν γίνει ανασκαφικές διερευνήσεις και κατασκευή προστατευτικού στεγάστρου. Το έργο της αποκατάστασης ολοκληρώνεται με το νέο ΕΣΠΑ 2013-2020, συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ», σημειώνεται στην αναακοίνωση.

«Με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων και τη χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ, έχουν τεθεί οι προδιαγραφές για την ανάθεση των απαιτούμενων μελετών ολοκλήρωσης του σύνθετου αυτού έργου. Έχοντας εξασφαλίσει την πλήρη αποτύπωση και την αρχαιολογική τεκμηρίωση του μνημείου, το ΥΠΠΟΑ είναι αποφασισμένο και καθόλα έτοιμο για την πλήρη αποκατάσταση του Τεμένους και την απόδοσή του, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην τοπική κοινωνία, όσο και ευρύτερα, θεωρώντας το πολύ σημαντικό στοιχείο του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)