Επεισόδια και προσαγωγές στον καταυλισμό της Σούδας

Επεισόδια και προσαγωγές στον καταυλισμό της Σούδας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νύχτα επεισοδίων και ημέρα ανησυχίας και αναβρασμού χθες στον άτυπο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Σούδα της Χίου. Τα επεισόδια ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, αλλά συνεχίστηκαν και χθες το πρωί. Με αφετηρία προσωπικές διαφορές, ομάδα περίπου 20 Αφγανών άρχισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα επίθεση με ξύλα και πέτρες σε όποιον Αλγερινό έβρισκε εμπρός της, δημιουργώντας κλίμα φόβου ευρύτερα στον καταυλισμό. Για σχεδόν μισή ώρα κυριάρχησε πανδαιμόνιο γύρω από τις σκηνές, ενώ μια μητέρα με το παιδί της τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου. Δυνάμεις των ΜΑΤ επενέβησαν μετά 20 λεπτά, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα επεισόδια μέσα στη Σούδα. Μικρές ομάδες διέφυγαν προς το κέντρο της πόλης της Χίου, μέσα από τα στενά του Κάστρου. Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε εννέα προσαγωγές, εκ των οποίων οι δύο έγιναν συλλήψεις. Πρόκειται για δύο Αφγανούς, οι οποίοι συνελήφθησαν μέσα στην πόλη έχοντας στην κατοχή τους –σύμφωνα με αστυνομικές πηγές– ρόπαλα.

Υπό τον φόβο γενίκευσης των επεισοδίων, η Υπατη Αρμοστεία δεν πραγματοποίησε χθες δρομολόγια μεταφοράς μεταναστών από τη ΒΙ.ΑΛ. προς Σούδα και Βροντάδο. Στον πολυεθνικό καταυλισμό της Σούδας παρέμειναν δυνάμεις των ΜΑΤ, αλλά αυτό δεν αποσόβησε νέα επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί (λίγο μετά τις 9 π.μ.), με θύμα έναν Αλγερινό, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χίου.

Οι ροές

Ταυτόχρονα, το προηγούμενο 24ωρο στη Χίο έφτασαν ακόμα 77 πρόσφυγες και μετανάστες (από τους 118 που επιβιβάστηκαν συνολικά στα ελληνικά νησιά), ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη Χίο στις 3.548! Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός, λαμβάνοντας υπόψη πως οι θέσεις σε οργανωμένες δομές στο νησί είναι μόλις 1.100 (κι εκεί διαμένουν 1.086 άτομα). Σε άτυπους χώρους, υπό άθλιες συνθήκες όπως στη Σούδα, διαβιούν 2.462 άτομα.

Ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης συναντήθηκε χθες με την εισαγγελέα Χίου Σπυριδούλα Σταυράτη, στην οποία κατέθεσε έγγραφα για τον καταυλισμό της Σούδας, τον οποίο χαρακτηρίζει παράτυπο. «Είναι εμφανές ότι υπάρχουν θέματα ασφαλείας, τα οποία αφορούν και τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στον χώρο», δήλωσε ο κ. Μηταράκης μετά τη συνάντηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή