ΔΟΕ: Ανάγκη για τραπεζοκόμους

ΔΟΕ: Ανάγκη για τραπεζοκόμους

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπαιδευτικοί εν ώρα μαθήματος θα παραλαμβάνουν τα γεύματα για τους μαθητές και θα ελέγχουν «την ορθή τήρηση των θερμοκρασιών». Μαθητές Δημοτικού θα τρώνε στα ίδια θρανία στα οποία πριν από λίγη ώρα έκαναν μάθημα, το οποίο θα συνεχίσουν μετά το φαγητό. Πρόκειται για καταστάσεις στα ελληνικά δημοτικά σχολεία λόγω κακού προγραμματισμού εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, όπως περιγράφει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ).

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα σίτισης «Σχολικά Γεύματα» υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σε εγκύκλιό του, το υπ. Παιδείας διευθετεί ζητήματα όπως των υπευθύνων παραλαβής των γευμάτων, οι οποίοι «πρέπει να ελέγχουν την ορθή τήρηση των θερμοκρασιών κατά την παραλαβή (ζεστά γεύματα θερμοκρασία μεγαλύτερη από 63 βαθμούς Κελσίου και κρύα σε θερμοκρασία μικρότερη από 4 βαθμούς Κελσίου)». Η ΔΟΕ ερωτά εάν υπάρχουν ή όχι εγγυήσεις και πιστοποιημένες διαδικασίες, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό για τον έλεγχο της καταλληλότητας των γευμάτων, και ποιος θα έχει την ευθύνη για τυχόν μη κατάλληλα γεύματα τα οποία ενδέχεται να βλάψουν την υγεία των μαθητών. Επίσης, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι οι μαθητές για να σιτιστούν θα χρησιμοποιούν τις ίδιες αίθουσες στις οποίες λίγα λεπτά μετά θα συνεχίσουν το μάθημά τους στο ολοήμερο σχολείο. «Θα τρώνε το γεύμα τους επάνω σε θρανία και λίγο μετά, στα ίδια (με υπολείμματα φαγητών πιθανότατα, αφού το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί και τραπεζοκόμοι δεν υπάρχουν) θρανία, θα συνεχίζουν τις σχολικές τους δραστηριότητες», λέει η ΔΟΕ.

Η Ομοσπονδία διαμαρτύρεται και για «ευθεία καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών», αφού η ώρα του φαγητού δεν προσμετρείται ως διδακτικός χρόνος, και ζητεί από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να επαναφέρει την απόφαση που προέβλεπε τα παιδιά που δεν συμμετέχουν στο ολοήμερο πρόγραμμα να παίρνουν το φαγητό στο σχόλασμά τους και να αποχωρούν ώστε να γευματίσουν στο σπίτι τους, αλλά και να επανεξετάσει συνολικά το ζήτημα της ανάληψης της ευθύνης για την ποιότητα και καταλληλότητα των γευμάτων από πραγματικά αρμόδιους. «Είναι, τέλος, πιο επίκαιρο από ποτέ το αίτημα για διαμόρφωση χώρων εστίασης σε όλα τα σχολεία, της πρόσληψης τραπεζοκόμων και της ενίσχυσης των σχολείων με περισσότερο προσωπικό καθαριότητας», καταλήγει η ΔΟΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή