Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 7 ακριβώς το βράδυ της Παρασκευής, παραμονής της εθνικής επετείου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος έφθασε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, που στεγάζετα  στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, κ. Διονύσιος Μινώτος, σύσσωμο το ΔΣ του ιδρύματος, καθώς και το σύνολο του προσωπικού. Ο Πρόεδρος της Δημκρατίας εξέφρασε την υποστήριξή του στο Μουσείο, και ξεναγήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα κ.Ιωάννη Μαζαράκη-Αινιάνα στη μόνιμη έκθεση, όπου παρέμεινε τουλάχιστον μία ώρα, σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.

Απ όλα τα πολύτιμα εκθέματα, στάθηκε στην επίστεψη της σημαίας του Ιερού Λόχου του Αλεξάνδρου Υψηλάντη. Εκ της ιδιότητάς του ορμώμενος, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα σωζόμενα καθίσματα του πρώτου Δικαστηρίου που συνέστησε ο Καποδίστριας στο Ναύπλιο. Λιτά σαν στασίδια μίας χώρας ερημωμένης από τον πόλεμο του 1821, τα καθίσματα αυτά συμβολίζουν την απαρχή του σύγχρονου νομικού πολιτισμού της χώρας μας. Απέναντι από τα στασίδια αυτά, έδωσε ιδιαίτερη προσοχή και στο κείμενο του Πρώτου Συντάγματος του 1844, που παραχώρησε ο Οθων μετά την εξέγερση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843, καθώς και στις υπογραφές των πληρεξουσίων της Εθνικής Συνέλευσης αυτής, πολλοί από τους οποίους ήταν οι ίδιοι οι αγωνιστές του.

Μετά το πέρας της περιήγησης, και σπάζοντας το συμφωνημένο πρωτόκολλο, παρακάλεσε να επισκεφτεί στο υπόγειο του μεγάρου το εργαστήριο συντήρησης έργων τέχνης, το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων και τη Βιβλιοθήκη, όπου ζήτησε να δει το αντίτυπο της Ελληνικής Νομαρχίας που φυλάσσεται εκεί. Οταν η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης, κυρία Δήμητρα Κουκίου δυσκολεύτηκε να ανασύρει το βιβλίο από τα ανώτερα ράφια, έσπευσε ο ίδιος να την βοηθήσει και το κατέβασε μόνος του.

Κατόπιν, μετέβη στην Αίθουσα Συνεδριάσεων, όπου βρίσκονταν εκτεθειμένα σε προθήκη ειδικά προς τιμήν του τα πρώτα Επαναστατικά Συντάγματα της Επιδαύρου και του Αστρους. Ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας της ΙΕΕΕ τον τίμησαν με μία σειρά αντιγράφων από τα αναμνηστικά μετάλλια του Ludwig Lange, που απεικονίζουν τους ήρωες του 1821, καθώς και με την εντυπωσιακή έκδοση «Τα Όπλα της Ελλάδας και των Βαλκάνιων Γειτόνων της κατά την Οθωμανική περίοδο» που αποτέλεσε καρπό μίας πολύπλευρης συνεργασίας του μουσείου προ ολίγων ετών. Ευχαρίστησε λέγοντας πως αυτά όλα θα αποτελούν πλέον πολύτιμα αποκτήματα της Προεδρίας, και προέβη σε δηλώσεις στήριξης στο Μουσείο, που υπήρξαν εξαιρετικά σαφείς. Είπε πως η θέση του μουσείου είναι στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής και πως όσο του επιτρέπουν οι αρμοδιότητες και η θέση του θα το προστατεύσει από όποια αλλοίωση της παρούσας κατάστασης επιχειρηθεί. Ο ΠτΔ τόνισε πως ο κοινοβουλευτισμός αποτελεί το κέντρο της θεσμικής προόδου της χώρας, άμεσο αποτέλεσμα του αγώνα του 1821, και πως δεν μπορεί το μουσείο να στεγάζεται οπουδήποτε αλλού παρά στο πρώτο βουλευτήριο. Για την αίθουσα συνεδριάσεων, δήλωσε πως δεν μπορεί η χρήση της να είναι αποκομμένη από το υπόλοιπο μουσείο, ως τεκμήριο ακριβώς αυτής της κοινοβουλευτικής ιστορίας, και ως τόπος διεξαγωγής ιστορικών εκδηλώσεων.

Επανέλαβε πως θα είναι στο πλευρό του μουσείου σε κάθε περίσταση και ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε να μπορέσει να το επισκεφτεί παραμονή της εθνικής επετείου και να βρεθεί με τους ανθρώπους που το ζωντανεύουν, εντάσσοντας ανάμεσά τους και τον παλιό συνεργάτη του και Εταίρο της ΙΕΕΕ κ. Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος ήταν επίσης παρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή