Τόσκας: Δημιουργία κοινού στόλου αεροπυρόσβεσης

Τόσκας: Δημιουργία κοινού στόλου αεροπυρόσβεσης

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας κοινός στόλος αεροπυρόσβεσης φέρεται να συζήτησε χθες με Ευρωπαίους ομολόγους του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Στο περιθώριο της άτυπης συνόδου υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με υπουργούς από κράτη-μέλη της Ενωσης. Σε αυτές, ο κ. Τόσκας ανέπτυξε το πλαίσιο της πολιτικής του πρωτοβουλίας για κοινή ευρωπαϊκή δράση στο θέμα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Πιο συγκεκριμένα, ο Ελληνας υπουργός φέρεται να επεξεργάζεται πρόταση προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τη δημιουργία κοινού στόλου εναερίων μέσων αεροπυρόσβεσης, που ενδεχομένως θα τελούν υπό ενιαία διοίκηση και θα μετέχουν σε επιχειρήσεις κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών ανά την Ευρώπη. Ως πρότυπο ενός τέτοιου «σχήματος», ο κ. Τόσκας φέρεται να προκρίνει τη λειτουργία τoυ στόλου των εναέριων ραντάρ (AWACS) υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Χθες, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου υπουργών Εσωτερικών, ο κ. Τόσκας φέρεται να είχε κατ’ ιδίαν επαφές και συνομιλίες με ομολόγους του από κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού Νότου (κυρίως Πορτογαλία και Ισπανία) με τους οποίους συζήτησε το ενδεχόμενο η Ε.Ε. να προχωρήσει στην από κοινού αγορά αεροπλάνων δασοπυρόσβεσης. Κατά πληροφορίες μάλιστα, η πρότασή του φέρεται να έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τους συνομιλητές του, ενώ στις επιδιώξεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ελληνικής κυβέρνησης είναι το θέμα να τεθεί προς συζήτηση σε μια από τις μελλοντικές Συνόδους Κορυφής της Ε.Ε.

Η Ελλάδα, εξάλλου, και οι περισσότερες από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου φέρονται να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στο πεδίο της αεροπυρόσβεσης μετά την απόφαση της κατασκευάστριας εταιρείας των Canadair να κλείσει τη γραμμή παραγωγής της λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Στην άτυπη σύνοδο, βασικό θέμα συζήτησης ήταν η αύξηση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που απελαύνονται στις χώρες καταγωγής τους. Η ελληνική αντιπροσωπεία φέρεται να έθεσε ξανά το θέμα της «προβληματικής» συνεργασίας των ελληνικών αρχών με τις διπλωματικές αντιπροσωπείες συγκεκριμένων χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή