Βαρύ κλίμα μετά την παραίτηση Ράικου

Βαρύ κλίμα μετά την παραίτηση Ράικου

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αιφνιδιαστική παραίτηση της επί χρόνια επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου που συνοδεύθηκε με βαρύτατες καταγγελίες για «παράκεντρα εξουσίας και διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους» που εκπόνησαν σχέδιο ηθικής της εξόντωσης, διαρκούσης της έρευνας για τη μεγάλη υπόθεση κρατικής διαφθοράς στη Nοvartis, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό εντός και εκτός Δικαιοσύνης.

Η εισαγγελική λειτουργός που έχει ταυτιστεί τα τελευταία χρόνια με την εξιχνίαση των σοβαρότερων υποθέσεων κρατικής διαφθοράς, ζήτησε την αντικατάστασή της, αφήνοντας βαρύτατους υπαινιγμούς για παρασκηνιακές κινήσεις σε βάρος της, συνδέοντάς τες με την έρευνα για τα φάρμακα, την οποία η ίδια στο έγγραφό της προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, χαρακτήρισε, «κορωνίδα της διαφθοράς».

Η παραίτηση Ράικου έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι δημιουργούνται ερωτήματα και προβληματισμός από την παραίτηση της εισαγγελικής λειτουργού και παράλληλα διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος την είχε στηρίξει στην έρευνά της για τη Nοvartis.

Το κλίμα που επικρατεί εντός της Δικαιοσύνης την επομένη της παραίτησης Ράικου και τις βαρύτατες καταγγελίες της, αποτυπώνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνεχιζόμενες, όπως αναφέρει, «απόπειρες αναχαίτισης του έργου δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών με τη δημόσια στοχοποίησή τους». Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων καλεί το σύνολο του πολιτικού κόσμου να ενεργήσει τώρα, όπως τονίζει, και να λάβει μέτρα αντιστροφής της κατάστασης, ενώ υπενθυμίζει πως «η μόνη οδός για την απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα, είναι να αφεθούν οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς να ασκήσουν το έργο τους απρόσκοπτα και σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον Νόμο και τη συνείδησή τους».

Και ενώ η μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας θέτει το θέμα της παραίτησης Ράικου σε θεσμικό πλαίσιο και του προσδίδει διαστάσεις που σχετίζονται με το ανεξάρτητο της δικαστικής λειτουργίας και της ανεμπόδιστης άσκησης των καθηκόντων των δικαστών και των εισαγγελέων, ακόμη δεν έχει διαταχθεί κάποια έρευνα για όσα η έμπειρη εισαγγελική λειτουργός έχει διά του εγγράφου της παραίτησής της, καταγγείλει.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, αποδέκτης της παραιτήσεως Ράικου, απουσιάζει στο εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους και δεν έχει λάβει ουσιαστικά γνώση των καταγγελιών της Ελένης Ράικου προκειμένου να κριθεί ποιες ενέργειες θα ακολουθηθούν.

Πάντως, η έγγραφη παραίτηση Ράικου συνδέθηκε από την ίδια με τη συνεχιζόμενη έρευνα για τη Novartis και με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας για αναφορά ανακρίτριας εις βάρος της εισαγγελέως Ράικου σχετικά με παραλείψεις της να αποστείλει έγγραφα και υλικό σχετικά με τις υποθέσεις Γιάννου Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκου στην ανάκριση. Για την αναφορά αυτή η κ. Ράικου ανέφερε στο έγγραφό της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πως η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει ασκήσει διώξεις κατά Παπαντωνίου και Λιακουνάκου ερευνώντας τις υποθέσεις επί χρόνια, ενώ για τα παραλειφθέντα έγγραφα επισημαίνει πως εστάλησαν αμέσως και η μη αποστολή τους οφείλεται σε παραδρομή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή