Ανευ προηγουμένου η απάτη Σώρρα

Ανευ προηγουμένου η απάτη Σώρρα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις μεγαλύτερες απάτες, από την οποία προβάλλουν αποκαλυπτικά στοιχεία για σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας για το πώς ενεργεί και συμπεριφέρεται, προκύπτει από το πολυσέλιδο εισαγγελικό πόρισμα που υπήρξε απότοκος της πολύμηνης εισαγγελικής έρευνας για την εγκληματική δράση του Αρτέμη Σώρρα και της ομάδας του, η οποία απλώθηκε ανενόχλητα επί χρόνια σε όλη την επικράτεια, δημιουργώντας δίκτυο εξαπάτησης χιλιάδων πολιτών και προκαλώντας πολλαπλές βλάβες στο δημόσιο ταμείο.

Η Εισαγγελία της Αθήνας, που ερεύνησε συστηματικά τη δράση του Αρτέμη Σώρρα και στενών συνεργατών του, προχώρησε χθες σε άσκηση βαρύτατων ποινικών διώξεων εις βάρος τους για αδικήματα που καλύπτουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, τον μισό ποινικό κώδικα και καταδεικνύουν το μέγεθος και το εύρος της απάτης.

Οι κατηγορίες

Ενταξη, σύσταση και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, απάτες κατ’ εξακολούθηση εις βάρος Δημοσίου, τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, απόπειρες απάτης κατ’ εξακολούθηση, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, διασπορά ψευδών ειδήσεων, πρόκληση και διέγερση πολιτών σε διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων και πολλά ακόμα είναι το «μπουκέτο» των κατηγοριών που απαγγέλθηκαν σε Αρτέμη Σώρρα και επτά στενούς του συνεργάτες, ενώ οι εισαγγελικές αρχές ασχολήθηκαν και με τη δράση δύο ακόμα συνεργατών του Σώρρα, οι οποίοι όμως διαμένουν στον Καναδά.

Και ενώ οι Αρχές προχώρησαν, έστω και τώρα, σε βαρύτατες ποινικές διώξεις, αποκαλύπτοντας την εκτεταμένη εγκληματική δράση του Αρτέμη Σώρρα και της ομάδας του, με το δίκτυο που είχε απλώσει σε όλη την επικράτεια με παραρτήματα της «Ελλήνων Συνέλευσις», ο ανακριτής που ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης εξέδωσε ήδη ένταλμα σύλληψης του Σώρρα, που ήδη είναι φυγόποινος μετά την καταδίκη του πρόσφατα από δικαστήριο της Πάτρας.

Αν όμως οι αποκαλύψεις για τη δράση Σώρρα σοκάρουν, από το εισαγγελικό πόρισμα που συνέταξε η εισαγγελέας Ευγενία Αυλίδου, η οποία έκανε και την έρευνα με την εποπτεία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου, τα στοιχεία για το μέγεθος και το βάθος της απάτης προκαλούν κατάπληξη.

Περί τις 12.000 αριθμούν, με πρόχειρους υπολογισμούς, οι πολίτες που προσκόμισαν σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και ασφαλιστικά ταμεία τις λεγόμενες «εξουσιοδοτήσεις» Σώρρα και αρνήθηκαν να πληρώσουν φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και άλλες οφειλές προς το Δημόσιο!

Μόνο σε μία περίπτωση, για το ΙΚΑ, 115 άτομα αρνήθηκαν να πληρώσουν, επικαλούμενοι τις «εξουσιοδοτήσεις» Σώρρα, οφειλές που ανέρχονται στα 4.700.000 ευρώ!

Το πλέον ανησυχητικό, που χρήζει χωρίς αμφιβολία κοινωνιολογικής και ψυχολογικής μελέτης, είναι το γεγονός ότι οι πολίτες που πιστεύουν στις απάτες Σώρρα ότι έχει δισεκατομμύρια δολάρια και θα τους πληρώσει τα χρέη, αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου τελευταία, παρά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για τη δράση του και την πρόσφατη καταδίκη του σε πολυετή κάθειρξη.

Δεν έχει ούτε ευρώ

Από το εισαγγελικό πόρισμα επίσης προκύπτει –και στοιχειοθετείται– ότι ο Αρτέμης Σώρρας δεν διαθέτει ούτε ένα ευρώ (!), τα τελευταία χρόνια υπέβαλε μηδενική φορολογική δήλωση, τα εισοδήματά του είναι ανύπαρκτα και βεβαίως δεν είναι διαχειριστής, όπως διατείνεται, ομολόγων που αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των 600 δισ. δολαρίων και προέρχονται, όπως ισχυρίζεται, από τις μετοχές της πάλαι ποτέ Τράπεζας της Ανατολής.

Τόσο από την έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος όσο και από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο των εισαγγελικών ερευνών, ο μύθος του «σωτήρα» Σώρρα καταγράφεται στις μεγάλες απάτες με σαφή κοινωνιολογικό ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα δεκάδες είναι πλέον οι πρώην οπαδοί του και νυν θύματά του που έχουν καταθέσει ότι έχουν χάσει λεφτά και έχουν εξαπατηθεί από τον ίδιο τον Σώρρα. Προς το παρόν, το ύψος της ζημίας του Δημοσίου δεν μπορεί με ακρίβεια να υπολογιστεί από τη μη καταβολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ άγνωστο παραμένει και το συνολικό ποσό που έχει υπεξαιρέσει από οπαδούς του και πρώην συνεργάτες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή