Υπόθεση Σώρρα: Η δικαστική απόφαση που έδωσε ώθηση στην εξαπάτηση

Υπόθεση Σώρρα: Η δικαστική απόφαση που έδωσε ώθηση στην εξαπάτηση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δεν είχε την πρόνοια να ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές πριν από λίγους μήνες συντονισμένη έρευνα –γιατί έρευνες αποσπασματικά είχαν γίνει– για τη δράση του Αρτέμη Σώρρα, ίσως οι 12.000 που έχουν αρνηθεί, προς το παρόν, να πληρώσουν φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και άλλες οφειλές προς το Δημόσιο, επικαλούμενοι τις «εξουσιοδοτήσεις» του Αρτέμη Σώρρα ότι έχει τον τρόπο του για σεισάχθεια των χρεών τους, να είχαν αυξηθεί κατά πολύ.

Στην εξαπάτηση σε μαζική κλίμακα που πέτυχε ο Αρτέμης Σώρρας, βοήθησε σημαντικότατα η δικαστική απόφαση που εκδόθηκε το 2013 από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, αναγνώρισε πως ο Σώρρας είναι διαχειριστής του αστρονομικού ποσού των 600 δισ. δολ., όπως διατείνεται ο ίδιος, δίδοντάς του το κατάλληλο εργαλείο να πείθει, αφελείς και μη, να μην πληρώνουν χρέη και φόρους.

Η απόφαση αυτή, μνημείο δικαστικής ανευθυνότητας, βρίσκεται σε στάδιο επανεξέτασης στον Αρειο Πάγο μετά την αναίρεση που ασκήθηκε από την αντεισαγγελέα Ευσταθία Σπυροπούλου που έκανε δεκτή τη σχετική αίτηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και αναμένεται, σύντομα, η αμετάκλητη απόφαση του αρμοδίου ποινικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας.

Αν οι αρεοπαγίτες ταχθούν με την άποψη της εισαγγελίας, ότι η απόφαση αυτή που αναγνώρισε ως υπαρκτούς τους ισχυρισμούς Σώρρα πάσχει από νομικής πλευράς, τότε, θα υπάρξει ανατροπή της, με αποτέλεσμα να στερηθούν ο Σώρρας και η παρέα του το βασικότερο επιχείρημα που είχαν διαδίδοντας ότι υπάρχουν τα δισεκατομμύρια δολάρια με τα οποία μπορεί να σβηστεί το δημόσιο χρέος και να υπάρξει σεισάχθεια στα χρέη των πολιτών.

Και ενώ αναμένεται η κρίση του Αρείου Πάγου για μια απόφαση, που διευκόλυνε την επέκταση της παράνομης δράσης Σώρρα, σε πολλά δικαστήρια ανά την επικράτεια εκκρεμούν πλέον ποινικές αλλά και αστικές υποθέσεις που σχετίζονται με τα έργα Σώρρα και κυρίως με καταγγελίες πρώην οπαδών και συνεργατών του ότι τους εκμεταλλεύθηκε και ιδιοποιήθηκε περιουσιακά τους στοιχεία και χρήματα.

Παράλληλα με τις βαρύτατες ποινικές διώξεις που θέτουν πλέον τον Αρτέμη Σώρρα και στενούς του συνεργάτες στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών και στη δίνη περίπλοκων δικαστικών εκκρεμοτήτων, η επικείμενη σύλληψη του Αρτέμη Σώρρα, όποτε κι αν γίνει, είναι βέβαιο ότι θα τον οδηγήσει στη φυλακή λόγω της καταδίκης του πρόσφατα σε κάθειρξη 8 ετών, χωρίς αναστολή, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας (η υπόθεση αφορούσε ένα αυτοκίνητο πολυτελείας, το οποίο πήραν ο Σώρρας και η σύζυγός του και στη συνέχεια το πούλησαν τρεις φορές με εξουσιοδοτήσεις, χωρίς να αποδώσουν τα χρήματα).

Αλλωστε και το ένταλμα για τη σύλληψή του που εξέδωσε χθες ο ανακριτής, ο οποίος θα χειριστεί τη δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση και την εκτεταμένη απάτη Σώρρα, μόλις εκτελεστεί, πάλι στη φυλακή θα τον οδηγήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή