Οταν ο παραλογισμός οδηγούσε σε συλλήψεις συμβολαιογράφων

Οταν ο παραλογισμός οδηγούσε σε συλλήψεις συμβολαιογράφων

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αντικείμενο του πλειστηριασμού ήταν μια επαγγελματική στέγη. Ο ιδιοκτήτης φέρεται να χρωστούσε πάνω από 250.000 ευρώ σε τράπεζα και δεν φαινόταν πρόθυμος να εξοφλήσει. Υπό κανονικές συνθήκες, η διαδικασία στο αρμόδιο ειρηνοδικείο θα ολοκληρωνόταν μέσα σε λίγα λεπτά. Στις 13 Ιουλίου 2016 όμως τρεις ντουζίνες οπαδών του υποτιθέμενου δισεκατομμυριούχου Αρτέμη Σώρρα είχαν διαφορετική γνώμη.

Είχαν οργανώσει τη δράση τους σε τρία στάδια: Αρχικά ο οφειλέτης έστειλε εξώδικο τόσο στην τράπεζα όσο και στη συμβολαιογράφο, υποστηρίζοντας ότι το χρέος του «είχε καλυφθεί από τα δισεκατομμύρια του Σώρρα». Επειτα κατέθεσε μήνυση για παράβαση καθήκοντος κατά της συμβολαιογράφου που θα πραγματοποιούσε τον πλειστηριασμό, ενώ μήνυσε και τον διευθυντή της επισπεύδουσας τράπεζας. Η συμβολαιογράφος συνελήφθη, όπως έγραψε σε αναφορά του προς τις εισαγγελικές αρχές ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Θράξης, αλλά της επετράπη –υπό την εποπτεία αστυνομικών– να τελέσει το έργο της. Οι υποστηρικτές του Σώρρα όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Εμφανίστηκαν στο ειρηνοδικείο, αφαίρεσαν τα έγγραφα της συμβολαιογράφου και την επιταγή που είχε κατατεθεί για την προσφορά και τα έσκισαν.

Μία εβδομάδα μετά το συγκεκριμένο συμβάν, στην Ελευθερούπολη Καβάλας και πάλι υποστηρικτές του Σώρρα ενήργησαν πανομοιότυπα σε πλειστηριασμό επαγγελματικού ακινήτου στο Διδυμότειχο. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάστηκε να επέμβουν στο ειρηνοδικείο. Η συμβολαιογράφος συνελήφθη μετά τη μήνυση του οφειλέτη και κρατήθηκε σχεδόν μία ώρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, σύμφωνα με καταγγελία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης. Ο πλειστηριασμός δεν πραγματοποιήθηκε.

Τα δύο περιστατικά συνέβησαν προτού πιστοί της οργάνωσης του Σώρρα, «Ελλήνων Συνέλευσις», στείλουν μέσα στους επόμενους μήνες χιλιάδες εξώδικα σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες ανά την Ελλάδα ζητώντας να διαγραφούν τα χρέη τους. Η αρχική αντίδραση όμως των αρμοδίων αρχών σε αυτές τις δύο υποθέσεις εξηγεί έως ένα βαθμό πώς το «φαινόμενο Σώρρα» αφέθηκε να διογκωθεί και δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά εν τη γενέσει του.

Ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης, Χρήστος Τερζίδης, εξηγεί στην «Κ» ότι ένα εξώδικο δεν μπορεί να σταματήσει πλειστηριασμό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι σχετική δικαστική απόφαση. Λίγες ημέρες μετά τα δύο συμβάντα έστειλε αναφορά στους αρμόδιους εισαγγελείς με αποτέλεσμα να ζητηθεί η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τυχόν ευθύνες των επικεφαλής αστυνομικών οργάνων.

Η μη πραγματοποίηση όμως και του δεύτερου πλειστηριασμού στο Διδυμότειχο αλλά και η σύλληψη της συμβολαιογράφου έδωσαν εκείνες τις ημέρες αφορμή για πανηγυρισμούς μεταξύ των πιστών του Σώρρα. Δημοσίευσαν βίντεο και φωτογραφίες σε ιστολόγιο που προέβαλλε και υποστήριζε τις θέσεις τους. Επευφημούσαν με κεφαλαία γράμματα και τέσσερα θαυμαστικά στον τίτλο της ανάρτησής τους. Απειλούσαν και προσέβαλλαν –όπως θα έκανε αργότερα σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις ο επικεφαλής τους. «Θα συμπορευτείτε με τους Ελληνες αδέλφια σας, με την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, ή θα συνεχίσετε να φοράτε ποδίτσες και σκουφάκια;», έγραφαν απευθυνόμενοι σε δικαστές, δικηγόρους, εισαγγελείς και συμβολαιογράφους.

Ο παραλογισμός όμως δεν περιορίστηκε τότε σε δημοσιεύσεις στο Διαδίκτυο. Ενας από τους οπαδούς του Σώρρα έλεγε σε τοπικό μέσο της Θράκης ότι «η συμβολαιογράφος και ο τραπεζίτης θα διωχθούν ποινικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα με τους νόμους περί γενοκτονίας». Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ μήνες από τότε, να κατατεθούν χιλιάδες εξώδικα από πολίτες και να μην αποπληρωθούν χρέη εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι να ασκηθούν διώξεις από τις εισαγγελικές αρχές για την υπόθεση Σώρρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή