Ενα ενδιαφέρον lab για το μέλλον

Ενα ενδιαφέρον lab για το μέλλον

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατενίζοντας το μέλλον, ο καθένας μας διακατέχεται από εσωτερική αγωνία. Νιώθουμε ανοχύρωτοι ενώπιον εξελίξεων που δεν μπορούμε να προβλέψουμε ή να επηρεάσουμε. Ή τουλάχιστον αυτό πιστεύαμε μέχρι σήμερα. «Ηδη από τα μέσα του 20oύ αιώνα στις ΗΠΑ και τη Γαλλία άρχισε να αναπτύσσεται ο τομέας της πρόβλεψης και χάραξης στρατηγικής για το μέλλον, αρχικά στους κόλπους του στρατού και της διοίκησης, αλλά συν τω χρόνω εξαπλώθηκε και σε άλλους κλάδους», εξηγεί στην «Κ» ο Jacques Plouin, που έπειτα από σπουδές στη Φιλοσοφία και την Κοινωνιολογία στη Σορβόννη και το École Supérieure de Paris, άρχισε να εξειδικεύεται στον εν λόγω τομέα. «Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια διοργανώνω εργαστήρια, όπου από κοινού με ανθρώπους διαφορετικής προέλευσης προσπαθούμε να φανταστούμε το μέλλον, ενώ εκπονώ και μεμονωμένες μελέτες για λογαριασμό της UNESCO σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η εκπαίδευση», σημειώνει στην «Κ» λίγες μέρες πριν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου μαζί με την κ. Ιριάννα Λιανάκη – Δεδούλη, ως προσκεκλημένοι της ΜΚΟ «New Wrinkle», που δραστηριοποιείται στην εκπαίδευση, τη διαπολιτισμικότητα και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, θα ενορχηστρώσουν το «Shared Future Lab».

Στο ολοήμερο brainstorming θα συμμετάσχουν διακεκριμένες προσωπικότητες από τους χώρους της επιστήμης, της τέχνης, της κοινωνίας των πολιτών, της επιχειρηματικότητας και της πολιτικής. «Το κεντρικό ερώτημα αφορά τη μετανάστευση και τη μελλοντική μας συμβίωση μέσα σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο», διευκρινίζει ο κ. Plouin, που το 2010 είχε διοργανώσει στην Αθήνα workshop για την ισότητα των δύο φύλων. «Μας απασχολεί ιδιαίτερα ο διαπολιτισμικός διάλογος και ο ρόλος της νεολαίας», συμπληρώνει ο ίδιος, «πριν από λίγα χρόνια είχαμε διεξαγάγει ένα πολύ ενδιαφέρον workshop για το μέλλον της επιστημονικής έρευνα στην Ε.Ε.».

Μέσω των κατάλληλων ερωτήσεων οι συμμετέχοντες ωθούνται στην περισυλλογή και την ενδοσκόπηση, ενώ ταυτόχρονα γίνεται μια γόνιμη συζήτηση μεταξύ τους, «δεδομένου ότι η ιδέα σύμφωνα με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη γεννάται μέσα από τον διάλογο». Μέσα από αυτή τη διαδικασία διευρύνουν τα όρια της σκέψης τους και της δράσης τους. Στο τέλος της συνεδρίας, έχουν σκιαγραφήσει πλέον μερικά πιθανά μελλοντικά σενάρια, για τα οποία ο καθένας μπορεί να προετοιμάζεται. «Στόχος δεν είναι να προβλέψουμε το μέλλον, αυτό είναι αδύνατον», απαντά υπομειδιώντας, «προσδοκούμε, όμως, ο καθένας μας να συνειδητοποιήσει το πεδίο των δυνατοτήτων του, καθώς συχνά αυτοπεριοριζόμαστε κάτω από ταμπέλες και ιδιότητες».

Ταυτόχρονα, ο ίδιος φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του ενεργού πολίτη. «Οι υποχρεώσεις μας στη δημοκρατία δεν σταματούν στην κάλπη», τονίζει ο κ. Plouin, που ευελπιστεί στην εντονότερη συμμετοχή των πολιτών στη χάραξη των πολιτικών του μέλλοντος. «Υπάρχουν πάρα πολλοί θεσμοί που προβλέπουν για εμάς το μέλλον μας, διαιωνίζοντας έτσι την ανασφάλειά μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή