Ένα έθιμο, μια προσμονή

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυριακή του Πάσχα. Από το πρώτο φως της ημέρας, όλα παραπέμπουν σε γιορτή. Γιορτή ελληνική, οικογενειακή, παραδοσιακή. Ακούς τη μουσική από ένα διαφημιστικό και συγκινείσαι, τα γέλια, οι μυρωδιές, οι γεύσεις, το «Χριστός ανέστη», οι οικογένειες που ξανασμίγουν, από τα μικρά παιδιά μέχρι τους παππούδες.

Οι γειτονιές ενώνονται. Κάθε σπίτι έχει το δικό του μικρό πανηγύρι, όμως στην πραγματικότητα είναι μέρος μιας μεγάλης ενιαίας γιορτής, μιας μέρας που όλοι αφήνουν στην άκρη την καθημερινότητα και παίρνουν μια βαθιά ανάσα, φέρνοντας στο μυαλό τους τις πρώτες εικόνες από καλοκαίρι, θάλασσα και ξεγνοιασιά. Ακόμη ένας χειμώνας πέρασε και η ελληνική άνοιξη είναι εδώ.

Ένα έθιμο, μια προσμονή-1

Το πασχαλιάτικο τραπέζι έχει στρωθεί. Το αρνί μπήκε στη σούβλα πριν ο ανοιξιάτικος ήλιος αρχίσει να ζεσταίνει τις αυλές σε πόλεις και χωριά και όταν μεσημέριασε ήταν έτοιμο. Τα κόκκινα αυγά, στη μέση του τραπεζιού, αφορμή για τσουγκρίσματα, «κόντρες», πειράγματα. Τραπέζι ελληνικό και σε κάθε γωνιά του από ένα μπουκάλι της μπίρας των Ελλήνων, της FIX.

Ένα έθιμο, μια προσμονή-2

Κάθε τόσο, τα ποτήρια αδειάζουν και ξαναγεμίζουν, για να υψωθούν και να ενωθούν ξανά και ξανά στη μέση του τραπεζιού. Κάθε τσούγκρισμα και ευχή. «Στην υγεία μας», «Και του χρόνου, να μαστε καλά», «Χριστός Ανέστη», «Αληθώς ο Κύριος». Οι λέξεις, τα γέλια και ο ήχος από τα ποτήρια, όλα μαζί σε έναν χαρμόσυνο «θόρυβο», που τους φέρνει όλους πιο κοντά.

Ο ήλιος έχει αρχίσει να πέφτει, κι όμως κανένας δεν έχει φύγει. Οι Ελληνες βιώνουν στιγμές, μοιράζονται ευχές, διηγούνται ιστορίες και γιορτάζουν τις ωραιότερες ημέρες της ζωής τους γύρω από ένα τραπέζι. Από τον μικρό εγγονό μέχρι τον παππού που σηκώνει πρώτος το ποτήρι για να κάνει την πρόποση.

Είναι μια μέρα ξεχωριστή, μια μέρα που η Ελλάδα γιορτάζει και εύχεται, υψώνοντας ποτήρια στον ανοιξιάτικο ουρανό της με την μπύρα που όλα αυτά τα χρόνια ενώνει τους Έλληνες, από τη μία άκρη της χώρας μέχρι την άλλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή