Νέα επίθεση στο εβραϊκό μνημείο Καβάλας

Νέα επίθεση στο εβραϊκό μνημείο Καβάλας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χθες το πρωί τη δήμαρχο της Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα. Το μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, του οποίου τα αποκαλυπτήρια είχαν γίνει έπειτα από πολλές ανατροπές τον Μάιο του 2015, υπέστη για άλλη μία φορά βανδαλισμό. «Την πρώτη κιόλας εβδομάδα δέχθηκε επίθεση με μπογιές», εξιστορεί η δήμαρχος, «τώρα στη διάρκεια της νύχτας έσπασαν την πρόσοψη με βαριοπούλα». Ωστόσο, η δραστήρια δήμαρχος, που σχεδιάζει φέτος εκδηλώσεις σχετικές με την πάλαι ποτέ εβραϊκή κοινότητα των 1.484 ψυχών, δεν πτοείται. «Η αστυνομία έχει ξεκινήσει τις έρευνες, έχουμε καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων, η υπόθεση είναι στον εισαγγελέα», λέει στην «Κ», «η αποκατάσταση ξεκινάει άμεσα». Οπως ισχυρίζεται, «τέτοιες πράξεις δεν εκφράζουν την πλειονότητα των κατοίκων». Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσία της Χ.Α. όπως και άλλων ακροδεξιών ομάδων είναι μάλλον ασθενική. Ολως παραδόξως, όμως, αντικείμενο έντονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων –ζωντανών και διαδικτυακών– είχε γίνει εσχάτως το κοσέρ, δηλαδή ο τρόπος σφαγής σύμφωνα με το εβραϊκό εθιμοτυπικό, που άρχισε να εφαρμόζει σφαγείο της περιοχής το οποίο εμπορεύεται κρέας στο Ισραήλ. Αν και η σύνδεση ηχεί αυθαίρετη, οι Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

Η στάση της δημάρχου Καβάλας αποτέλεσε ηθική δικαίωση για το ΚΙΣΕ (Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας), το οποίο έχει θορυβηθεί καθώς εντός μιας εβδομάδας σημειώθηκαν βανδαλισμοί στα μνημεία της Καβάλας και της Αρτας, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου είχε βεβηλωθεί και το μνημείο στην Αθήνα. Στην Αρτα, μάλιστα, τα λουλούδια από τα στεφάνια ήταν ακόμη φρέσκα, καθώς η εκδήλωση είχε γίνει στις 23 Μαρτίου. Ηταν το βράδυ της 24ης Μαρτίου 1944, παραμονή της αργίας του Σαββάτου, που οι ναζί απαίτησαν από τους περίπου 380 Ρωμανιώτες Εβραίους της πόλης να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους σε είκοσι λεπτά. Προορισμός τους ήταν το Αουσβιτς. Η εκδήλωση, που έγινε για πρώτη φορά, αντανακλά το όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον των Ηπειρωτών για αυτή την πτυχή της Ιστορίας. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα το φως της ημέρας αποκάλυψε ένα μνημείο βαμμένο με έντονα χρώματα, γκράφιτι και προσβλητικά συνθήματα. «Φαίνεται ότι κάποιοι ενοχλούνται ακόμη και από τους νεκρούς Εβραίους συμπολίτες τους!» σχολίασε το ΚΙΣΕ στις 29 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή