«Φρένο» στην κατάχρηση αιτημάτων ασύλου

«Φρένο» στην κατάχρηση αιτημάτων ασύλου

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με περιορισμούς στην πρόσβαση των μεταναστών στα προγράμματα επιστροφών επιχειρεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να ξεμπλοκάρει το ελληνικό σύστημα εξέτασης αιτημάτων ασύλου. «Οποιος έρχεται στην Ελλάδα καταθέτει αίτημα για άσυλο. Γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, παρουσιάζοντας χθες σε συνέντευξη Τύπου του ΔΟΜ το πρόγραμμα για τις εθελούσιες επιστροφές μεταναστών στη χώρα προέλευσης. Χθες, ένας 29χρονος αυτοπυρπολήθηκε στο hotspot της ΒΙΑΛ στη Χίο και νοσηλεύεται με βαριά εγκαύματα, ενώ ελαφρά εγκαύματα υπέστη ο αστυνομικός που παρενέβη στο περιστατικό. Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο 115 άτομα έφθασαν σε Χίο και Λέσβο. Ταυτόχρονα χθες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία 18 παράτυποι μετανάστες.

Θα αποκλείονται από το πρόγραμμα για τις εθελούσιες επιστροφές του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) όσοι μετανάστες αποφασίζουν να προσφύγουν σε δευτεροβάθμια επιτροπή μετά την απόρριψη του αιτήματός τους για άσυλο, σύμφωνα με εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Για όσους σε α΄ βαθμό απορρίπτεται το αίτημα ασύλου που έχουν καταθέσει υπάρχουν δύο επιλογές, δήλωσε σχετικά ο κ. Μουζάλας. Είτε να προχωρήσουν σε προσφυγή στον α΄ βαθμό είτε εντός πέντε ημερών από την επίδοση της (απορριπτικής) απόφασης να ενταχθούν στο πρόγραμμα για τις εθελούσιες επιστροφές. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στην εγκύκλιο θα προβλέπεται παράταση λίγων ημερών (έως τις 8 Απριλίου) για όσους έχουν ήδη καταθέσει προσφυγή. «Ο στόχος είναι να σταματήσουμε τη διαιώνιση του παιχνιδιού της κατάθεσης αιτήματος ασύλου. Το άσυλο είναι επιστημονική, δύσκολη διαδικασία και έχει κανόνες. Εξετάζουμε κάθε αίτημα διεξοδικά και γι’ αυτό έχουμε το φαινόμενο του μποτιλιαρίσματος. Παρέχουμε τη δυνατότητα οικειοθελούς μεταφοράς μέσω ΔΟΜ με συγκεκριμένους όρους. Ο καθένας έχει δικαιώματα, έχει όμως και υποχρεώσεις».

Τι προβλέπεται

Το πρόγραμμα για τις εθελούσιες επιστροφές προβλέπει αεροπορικό εισιτήριο, χρηματοδότηση ύψους 500 ευρώ μετρητά για κάθε άτομο και 1.500 ευρώ σε είδος. Ειδικά για τους μετανάστες στα νησιά το ποσό των μετρητών φτάνει τα 1.000 ευρώ. Οπως σημείωσε ο Δανιήλ Εσδράς, διευθυντής του ελληνικού τμήματος του ΔΟΜ, «για να υποβάλει κάποιος αίτηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πρέπει να μην έχει άδεια παραμονής στην Ελλάδα και να μην είναι αναγνωρισμένος πρόσφυγας». Στο πλαίσιο του προγράμματος επιστροφών (που χρηματοδοτείται κατά 75% από ευρωπαϊκούς και 25% από εθνικούς πόρους) «4.715 υπήκοοι τρίτων χωρών, έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους από την 1η Ιουνίου του 2016 έως και τις 15 Μαρτίου 2017», αναφέρει ο οργανισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή