Οι Ελληνες πίνουν λιγότερο από άλλους Ευρωπαίους

Οι Ελληνες πίνουν λιγότερο από άλλους Ευρωπαίους

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρασί σε ταβέρνα με καλή παρέα. Η σχέση του Ελληνα με το αλκοόλ χαρακτηρίζεται από την προτίμησή του στο κρασί, τη σχετικά λελογισμένη ποσότητα που καταναλώνει και –κυρίως– σε κοινωνικές περιστάσεις. Στα αρνητικά συγκαταλέγεται ότι δεν γνωρίζει τα όριά του και επιμένει να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ. Αλλωστε ένας στους δέκα Ελληνες (10,8%) παραδέχεται ότι έχει βρεθεί επιβάτης σε όχημα με οδηγό που έχει πιει πολύ.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας σε δείγμα 1.519 Ελλήνων ηλικίας 18 έως 64 ετών και η οποία διενεργήθηκε τον Ιούνιο 2015, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος RAHRA-Reducing Alcohol Related Harm, που αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής κοινής δράσης για τον περιορισμό της βλάβης από το αλκοόλ. Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν ένας στους δύο (44%) καταναλώνει αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση και ένας στα δέκα (10,5%) πίνει καθημερινά. Πρώτο σε κατανάλωση είναι το κρασί. Η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση τους 12 τελευταίους μήνες ανέρχεται σε 163 εκατοστόλιτρα (cl) καθαρής αλκοόλης σε κρασί, 112 cl σε μπίρα, 73 cl σε ούζο ή τσίπουρο και 40 cl σε άλλα βαριά οινοπνευματώδη.

Ενας στους τέσσερις δήλωσε ότι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα καταναλώνει ποτό με το γεύμα (24,2%), ένας στους πέντε με φίλους, γνωστούς ή συναδέλφους (20,5%), ενώ παρόμοιο ποσοστό ανέφερε κατανάλωση με την οικογένεια (19,7%). Στο σπίτι ανέφερε ότι καταναλώνει αλκοόλ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα το 21,6% και σε ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ το 17,3%.

Δύο στους δέκα (21,8%) δήλωσαν ότι τουλάχιστον σε μία περίσταση τον τελευταίο χρόνο ήπιαν υπερβολικά (τουλάχιστον έξι ποτά οι άνδρες και τέσσερα ποτά οι γυναίκες), ενώ σε παρόμοια αναλογία δήλωσαν ότι μέθυσαν. Σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά υπερβολικής σε μία περίσταση κατανάλωσης, με τον μέσο όρο των χωρών να είναι στο 40,9%.

Εξαιρετικά υψηλό είναι το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι έχουν ζήσει σε μικρή ηλικία με κάποιον που έπινε υπερβολικά: το 23,3% έχει δηλώσει ότι έχει ζήσει με «πότη» και το 14,8% ότι η ζωή του επηρεάστηκε από το γεγονός αυτό. Συμπτώματα προβληματικής χρήσης αλκοόλ (ενοχές για την κατανάλωση, κατανάλωση αλκοόλ μετά το πρωινό ξύπνημα, δυσκολία στο να θυμηθεί γεγονότα που έγιναν κατά τη μέθη), δηλώνει το 11,7% των Ελλήνων, έναντι του 20% που είναι ο μέσος όρος στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή