Νέοι πεζόδρομοι στην καρδιά της πρωτεύουσας

Νέοι πεζόδρομοι στην καρδιά της πρωτεύουσας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεζοδρόμους μετατρέπονται από σήμερα πρακτικά οι οδοί Βύσσης και Καΐρη, στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες είναι κάθετες στην οδό Αθηνάς, εφόσον απαγορεύεται πλέον η διέλευση των αυτοκινήτων και άλλων τροχοφόρων. Κατασκευαστικά οι δύο δρόμοι θα πεζοδρομηθούν από το φθινόπωρο, στο πλαίσιο παρεμβάσεων που σχεδιάζει ο Δήμος Αθηναίων στο ιστορικό τρίγωνο.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αποκατάσταση των πλατειών, Ιερού Λόχου, στη συμβολή των οδών Πραξιτέλους και Ευριπίδου και Καραμάνου (επί της οδού Αθηνάς), καθώς και η βελτίωση της πλατείας Αγίας Ειρήνης.

Η πεζοδρόμηση των δύο οδών σημαίνει ότι οι οδηγοί δεν θα μπορούν πλέον να στρίβουν αριστερά από την οδό Πραξιτέλους στην οδό Χρυσοσπηλιωτίσσης που στη συνέχεια γίνεται Βύσσης για να «κόψουν δρόμο» και να βγουν απευθείας στην οδό Αθηνάς. Στα χαρτιά οι δύο οδοί όπως και αρκετοί ακόμα δρόμοι στο ιστορικό τρίγωνο έχουν θεσμοθετηθεί ως πεζόδρομοι, όμως δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε το «σχέδιο» να εφαρμοστεί στην πράξη.

«Η εξέλιξη των θεσμοθετημένων, εδώ και πολλά χρόνια, πεζοδρόμων σε πραγματικούς πεζόδρομους είναι μία πρώτη παρέμβαση του Δήμου Αθηναίων για τη μετατροπή του Εμπορικού Τριγώνου σε ένα «τρίγωνο πρότυπο», με κανόνες στη διαχείριση του δημόσιου χώρου, τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την αφισοκόλληση και τα γκράφιτι», τονίζει ο Δήμος Αθηναίων σε σχετική ανακοίνωση.

Ισως το δυσκολότερο κομμάτι του εγχειρήματος είναι οι καταστηματάρχες της περιοχής να τηρήσουν τις ώρες ανεφοδιασμού αλλά και τους κανονισμούς για την ανακύκλωση. Επίσης, θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να βγάζουν τα σκουπίδια στις συγκεκριμένες ώρες που έχει καθοριστεί η αποκομιδή. Μέριμνα και έλεγχος σε καθημερινή βάση θα υπάρχει πλέον και για τα τραπεζοκαθίσματα που αναπτύσσονται από τα καταστήματα σε αυτή την περιοχή.

Βύσσης και Καΐρη έχουν κλείσει με μπάρες νερού, ενώ θα φυλάσσονται από ανθρώπους της δημοτικής αστυνομίας έτσι ώστε οι οδηγοί αλλά και οι επαγγελματίες να συνηθίσουν και να προσαρμοστούν στις αλλαγές.

Δημοτικοί αστυνομικοί έχουν επίσης αναλάβει το έργο της ενημέρωσης εποχούμενων και πεζών, ιδιωτών αλλά και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, η οποία έχει αυξημένη εμπορική δραστηριότητα. Ο Δήμος Αθηναίων είναι αισιόδοξος όσον αφορά στην αλλαγή, καθώς οι επιχειρηματίες έχουν δείξει καλή διάθεση προς το παρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή