Ενα «στέκι» προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο

Ενα «στέκι» προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από το ανοικτό κέντρο φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ και 35 λεπτά από το κέντρο της Μόριας, το social center του Ελβετικού Σταυρού, έκτασης έξι στρεμμάτων, φιλοδοξεί να γίνει στέκι προσφύγων και μεταναστών, προσφέροντας απασχόληση και δραστηριότητες στους εγκλωβισμένους της Λέσβου. Από μέρα σε μέρα αναμένεται να είναι έτοιμο χάρη στην εθελοντική εργασία των ίδιων των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά και εθελοντών από όλη την Ευρώπη που βρίσκονται στη Λέσβο.

Καφενείο με ναργιλέ, χώρος κινηματογραφικών προβολών, δανειστική βιβλιοθήκη, κηπουρική, αλλά και χίλιες μερίδες φαγητού από την κοινωνική κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» εμπεριέχονται στο πρόγραμμα «One happy family» του Ελβετικού Σταυρού, η συνολική επένδυση του οποίου θα κοστίσει 200.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ενοικίων ενός έτους. «Οι Ελβετοί είναι καλοί στην οργάνωση, οι Ελληνες στη φιλοξενία, άρα αυτό το μείγμα μπορεί να δημιουργήσει εκπληκτικά πράγματα», λέει ο Αχιλλέας Πεκλάρης, συγγραφέας και δημοσιογράφος, σύμβουλος Επικοινωνίας και Τύπου του Ελβετικού Σταυρού, εξηγώντας την ιστορία του Ελβετικού Σταυρού που ιδρύθηκε το 2015 από τη Λέσβο. Η οικογένεια Ρέμπερ από τη Βέρνη ερχόταν διακοπές επί 8 χρόνια στον Μόλυβο. «Το 2015 έπεσαν πάνω στις βάρκες. Σοκαρίστηκαν και εθελοντικά βοηθούσαν τους πρόσφυγες που κατέφθαναν στις ακτές και αποφάσισαν να κάνουν κάτι για να συνδράμουν», λέει ο κ. Πεκλάρης. Αρχικά συγκέντρωσαν χρήματα από γνωστούς και οικείους και στη συνέχεια μέσω του Facebook «από ιδιώτες μέσω διεθνών media και ήταν η μόνη οργάνωση από την Ελβετία που λειτουργεί στην Ελλάδα». Συνέδραμε στην Ειδομένη, στην Αθήνα και σε άλλες προσφυγικές δομές.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Ελβετικός Σταυρός αποφάσισε να έρθει στη Λέσβο, ειδικά μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι θάνατοι στη Μόρια τον χειμώνα. «Ερχόμενοι εδώ, δεν είχαμε μια συγκεκριμένη ιδέα για το τι θα υλοποιούσαμε. Ηρθαμε με ανοικτό μυαλό. Συζητήσαμε με τον δήμαρχο, με τη διοίκηση του Καρά Τεπέ, με τοπικούς παράγοντες και επιχειρηματίες για το τι θεωρούν καλύτερο να δημιουργηθεί. Ολοι μας είπαν ότι χρειάζεται ένα μέρος όπου οι πρόσφυγες να απασχολούνται για να μη δημιουργούνται εντάσεις. Σε αυτήν τη λογική χτίζουμε έναν χώρο που όταν τελειώσει δεν θα θυμίζει προσφυγική δομή», εξηγεί.

«Οταν επιστρέφουν στη Μόρια το βράδυ, τότε καταλαβαίνω ότι κάνουμε κάτι σωστό. Τους δίνουμε έναν χώρο για κείνους που δεν είναι καταυλισμός, είναι δικός τους», λέει στην «Κ» ο συντονιστής του Ελβετικού Σταυρού στη Λέσβο Φαμπιέν Μπράχερ.

Ο 27χρονος Μπερί Κιντά από το Αφγανιστάν μένει στη Μόρια και έρχεται στο social center για να βοηθήσει: «Μας αρέσει να κάνουμε πράγματα με τα χέρια μας και να τους δίνουμε σχήμα, πιστεύω ότι αυτός ο χώρος θα είναι ιδανικός μόλις ολοκληρωθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή