Κάλυψη νομικού κενού για δικαιώματα ΑΕΙ

Κάλυψη νομικού κενού για δικαιώματα ΑΕΙ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πτυχίο του ενός στα δύο τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας δεν έχει κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στην κατοχύρωση των σχετικών επαγγελματικών δικαιωμάτων και προσόντων με νόμο. Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασ. Κεγκέρογλου, ανέφερε ότι «διαπιστώθηκε πως από τα περίπου 400 τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τα 195, δηλαδή τα μισά, δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα ή προσόντα. Αυτό είναι ένα απαράδεκτο καθεστώς, το οποίο δεν είναι σημερινό».

Για την επίλυση του ζητήματος οι ηγεσίες επιμέρους τμημάτων – περίπου 150– με ομοειδές αντικείμενο έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους σε αρμόδια επιτροπή του υπουργείου, η οποία έχει ως έργο να μελετά τα προγράμματα σπουδών κάθε τμήματος και την ευρωπαϊκή νομοθεσία ώστε να προχωρήσει η ρύθμιση του θέματος. Βεβαίως, όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου, «αν υπάρχουν διαφορές, θα συνεννοηθούμε με τα τμήματα και τα επιμελητήρια. Και για την ώρα έχει ενδιαφέρον το ότι είναι ελάχιστες αυτές οι διαφορές». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι συναντήθηκε με εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, καθώς είναι γνωστό ότι τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στη διαδικασία απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων αφορούν στους μηχανικούς που αποφοιτούν από πολυτεχνεία και πολυτεχνικές σχολές και τους «συγγενείς» κλάδους μηχανικών ΤΕΙ.

Από την άλλη, στο πεδίο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης χθες ο κ. Γαβρόγλου εισέπραξε αρνητική απάντηση από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία – ΔΟΕ στο αίτημά του να συναντηθούν για να συζητήσουν το νέο σύστημα επιλογής διευθυντών σχολείων, μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το σύστημα που ψηφίσθηκε επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά – Τάσου Κουράκη. «Το θέμα της επιλογής των στελεχών δεν μπορεί να αποτελέσει για τη ΔΟΕ κατεπείγον ζήτημα που θα προταχθεί σε σχέση με όλα τα κυρίαρχα αιτήματά της. Αλλωστε, για το θέμα έχουμε τοποθετηθεί. Περιμένουμε, λοιπόν, από την ηγεσία του υπουργείου να καλέσει το Δ.Σ. της ΔΟΕ σε συνάντηση για όλα τα θέματα που έχουμε θέσει υπόψη της, με πρώτα αυτά της προσχολικής αγωγής και των ρυθμίσεων σχετικά με την πρόσληψη αναπληρωτών (αφού η ηγεσία, δυστυχώς, επιλέγει να λειτουργεί με καταστροφική μονομέρεια)», ανέφερε το Δ.Σ. της ομοσπονδίας. Η ΔΟΕ έχει κηρύξει τρίωρες στάσεις εργασίας την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Απριλίου (για τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις 3 πρώτες του απογευματινού), με κύριο αίτημα την πραγματοποίηση διορισμών μονίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή