Αυξάνονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά

Αυξάνονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύση με κάθε τρόπο αναζητεί η κυβέρνηση στο θέμα του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, ενόψει τόσο της τουριστικής περιόδου που επισήμως ξεκινάει το Πάσχα όσο και της διαφαινόμενης αύξησης των προσφυγικών ροών τις τελευταίες ημέρες. Χιλιάδες μετανάστες παραμένουν για μήνες στα hotspots σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο –αλλά και στην ενδοχώρα– αναμένοντας την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε δεύτερο βαθμό μετά την πρώτη απορριπτική απόφαση.

Εγκύκλιος που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας, θα αποκλείει όσους προχωρούν σε προσφυγή, μετά την απόρριψη του αιτήματός τους σε πρώτο βαθμό, από τα προγράμματα εθελούσιας επιστροφής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Ταυτόχρονα εντείνονται οι προσπάθειες της αστυνομίας στα νησιά να εντοπίσει και να θέσει υπό περιορισμό όσους, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας (18ης Μαρτίου 2016), πρόκειται να επιστραφούν στη γείτονα.

Τα κλειστά κέντρα

Μόλις πριν από δύο ημέρες «εγκαινιάστηκε» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ΠΡΟΚΕΚΑ (προαναχωρησιακό κέντρο), κλειστή πτέρυγα εντός του hotspot στην Κω, για όσους πρόκειται να επιστραφούν στην Τουρκία. Επειτα από αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, στη συγκεκριμένη πτέρυγα κρατούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, 55 άτομα σε σύνολο 650 μεταναστών που παραμένουν στην εγκατάσταση, στην πλειονότητά τους Πακιστανοί. Σύντομα τις επόμενες ημέρες θα οργανωθεί η επιστροφή τους στην Τουρκία.

Στη Λέσβο, όπου επίσης εντός του hotspot στη Μόρια λειτουργεί κλειστό κέντρο, σχεδιάζεται άμεσα η επέκτασή του έτσι ώστε από 150 θέσεις που διαθέτει σήμερα, να μπορούν να κρατηθούν έως και 250 άτομα. Και στη Σάμο εντός του hotspot αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να δημιουργηθεί κλειστός χώρος κράτησης για εκείνους που μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου που έχουν καταθέσει πρόκειται να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει, σύμφωνα με την αστυνομία, στη Χίο, όπου μάλιστα τις τελευταίες ημέρες οι μεταναστευτικές ροές είναι αυξημένες. Λόγω των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας δεν μπορεί να δημιουργηθεί κλειστό κέντρο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα μέλη της Παγχιακής Επιτροπής (ομάδα επαγγελματιών που ζητούν την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών από το νησί) βρέθηκαν στις Βρυξέλλες για να ενημερώσουν τους ευρωβουλευτές. Οπως αναφέρει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ., «έχουν γεμίσει πλέον τα κρατητήρια στα αστυνομικά τμήματα. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε». Υπενθυμίζεται ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα συνελήφθησαν πάνω από δέκα άτομα από τον καταυλισμό της Σούδας.

Η πρακτική των κλειστών κέντρων κράτησης έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων, ενώ υπάρχουν αντιδράσεις και εντός του ΣΥΡΙΖΑ για εφαρμογή πρακτικών που στο παρελθόν είχαν σαφώς καταδικαστεί.

Οι προσφυγές

Στο μεταξύ ο χρόνος αναμονής για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε δεύτερο βαθμό ξεπερνά το εξάμηνο σε πολλές περιπτώσεις.

Οι αποφάσεις σε πρώτο βαθμό εκδίδονται σχετικά γρήγορα, δεδομένου ότι η Υπηρεσία Ασύλου στα νησιά έχει ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό με προσωπικό, τονίζει εργαζόμενος στον Δήμο Λέσβου. «Ωστόσο όλοι καταθέτουν προσφυγή», καταλήγει.

Ηδη μέσα στους πρώτους δύο μήνες του 2017 προσέφυγαν σε δεύτερο βαθμό 583 Πακιστανοί, 232 Αλβανοί, 212 άτομα από το Μπανγκλαντές, 178 άτομα από τη Συρία. Συνολικά 1.682 άτομα προστέθηκαν στους χιλιάδες που περιμένουν την εκδίκαση του αιτήματος που έχουν καταθέσει σε β΄ βαθμό. Ομως οι δευτεροβάθμιες επιτροπές εξέτασης των αιτημάτων ασύλου συνεδριάζουν λίγες φορές τον μήνα, λόγω φόρτου εργασίας των δικαστών που συμμετέχουν σε αυτές, και εκδίδουν περίπου 30 αποφάσεις τον μήνα. «Με απλά μαθηματικά, το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά δικηγόρος που ασχολείται με τις προσφυγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή