Καταδίκη φοιτητή για ξυλοδαρμό του Συρίγου

Καταδίκη φοιτητή για ξυλοδαρμό του Συρίγου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φυλάκιση ενός έτους για επικίνδυνη σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλή με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο φοιτητής που μετείχε στον ξυλοδαρμό του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Αγγελου Συρίγου, ο οποίος τόλμησε να παρατηρήσει φοιτητές που έγραφαν με σπρέι σε φρεσκοβαμμένο τοίχο του ΑΕΙ. Για την απρόκλητη και ανοίκεια επίθεση εις βάρος του κατέθεσε στο δικαστήριο ο ίδιος ο καθηγητής. «Βγήκα από τη σχολή και είδα έναν να γράφει με σπρέι συνθήματα σε τοίχο που πριν από λίγες ημέρες είχε για πολλοστή φορά ξαναβαφτεί. Του έκανα παρατήρηση, αλλά δεν πρόλαβα να ολοκληρώσω τη φράση μου και ήρθαν άλλοι δύο, ανάμεσά τους και ο κατηγορούμενος, και μου επιτέθηκαν. Βρέθηκα στο έδαφος μαζί με τον κατηγορούμενο, ο οποίος με κρατούσε και διευκόλυνε τους άλλους να με χτυπούν. Δέχθηκα κλωτσιές και χτυπήματα στα πλευρά και στα πόδια», περιέγραψε ο κ. Συρίγος.

Ο πανεπιστημιακός αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις ύβρεις και στις απαράδεκτες ενέργειες των επιτιθέμενων, που έφθασαν να του γράψουν με το σπρέι στο παντελόνι και να τον απειλήσουν ανοικτά όταν κάλεσε την αστυνομία. «Είχαν τρομερό μίσος και μανία. Εξεπλάγην πραγματικά για το πόσο παθιασμένοι ήταν όταν με χτυπούσαν στα πλευρά», είπε. Αποτροπιασμό προκάλεσε στο δικαστήριο ο επίλογος της βίαιης επίθεσης καθώς, όπως ανέφερε ο καθηγητής, στο τέλος ένας από τους επιτιθέμενους του είπε: «θυμήσου τι έγινε. Γλίστρησες, έπεσες και χτύπησες στις πλάκες. Θα σου κάνουμε τη ζωή μαύρη». Στη δίκη κατέθεσε αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο Αγγελος Συρίγος δέχθηκε επίθεση από τρία άτομα όταν τους έκανε παρατήρηση γιατί έγραφαν συνθήματα με σπρέι στον τοίχο.

Αντίθετη άποψη κατέθεσε μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορουμένου, λέγοντας πως ήταν σε τραπεζάκια πολιτικής ομάδας και ότι ο καθηγητής υπήρξε εριστικός, πιάστηκαν στα χέρια και ακολούθησε έντονη λογομαχία, ισχυριζόμενος ότι ο κ. Συρίγος έσπρωξε τον κατηγορούμενο και όχι το αντίθετο. Μάλιστα, επιχειρηματολόγησε επί μακρόν στο δικαίωμα των φοιτητών να εκφράζονται πολιτικά και γράφοντας στους τοίχους, ενώ απάντησε με τον δικό του τρόπο στις ερωτήσεις του εισαγγελέα, ο οποίος του υπενθύμισε ότι καθήκον των καθηγητών είναι και η περιφρούρηση της δημόσιας περιουσίας του πανεπιστημίου. «Από πού κι ώς πού, δικό του είναι το πανεπιστήμιο; To πανεπιστήμιο ανήκει σε όλους…», είπε ο μάρτυρας στον εισαγγελέα.

Ο εισαγγελέας υπήρξε καταπέλτης για τα φαινόμενα μαζικής βίας μέσα στα πανεπιστήμια που φθάνουν στο σημείο να εκδηλώνονται με αντιδημοκρατικές και ουσιαστικά φασιστικές συμπεριφορές, αντί του διαλόγου και της πολιτικής αντιπαράθεσης. «Είναι τουλάχιστον ανησυχητικό στο πανεπιστήμιο να έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο τα πράγματα ώστε φοιτητές να χτυπούν καθηγητή. Αυτό και μόνον δείχνει το επίπεδο της κοινωνίας, τις αξίες τμήματος της νέας γενιάς και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Είναι άλλο να είναι κάποιος δυναμικός και να υπερασπίζεται τις ιδέες τους και άλλο να είναι βίαιος και αντιδημοκρατικός. Εδώ δικάζονται οι πράξεις και όχι οι ιδέες. Η πολιτική δράση του κατηγορουμένου δεν απασχολεί, απασχολεί όμως το βίαιον της επίθεσης, τα χτυπήματα, οι απειλές και όλα τα άλλα», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή