Ρευστό παραμένει το πρόγραμμα παράδοσης των αυτοκινητοδρόμων

Ρευστό παραμένει το πρόγραμμα παράδοσης των αυτοκινητοδρόμων

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ατυπη» παράταση από δύο έως τέσσερις εβδομάδες πήραν οι τρεις από τις τέσσερις οδικές παραχωρήσεις, που θα εγκαινιαστούν διαδοχικά από τη Μεγάλη Εβδομάδα έως το τέλος του μήνα. Το πρόγραμμα είναι ακόμη ρευστό, καθώς το υπουργείο Υποδομών… αλλάζει συνεχώς σχέδια, ωστόσο φαίνεται ότι εκτός από τις σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα, οι εκδρομείς του Πάσχα θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την Κορίνθου – Πάτρας αλλά και ένα νέο τμήμα της Ιονίας Οδού.

Από το περασμένο Σάββατο όλοι οι παραχωρημένοι αυτοκινητόδρομοι θα έπρεπε να είναι σε κυκλοφορία. Με την ανοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να τους δώσουν διαδοχικά σε κυκλοφορία μέσα στον Απρίλιο (κάτι που σε θεσμικό επίπεδο θα καλυφθεί… με την ανταλλαγή αλληλογραφίας για διάφορες λεπτομέρειες της λειτουργικής παράδοσης των έργων). Ετσι, οι παραχωρησιούχοι θα προλάβουν να τελειώσουν μερικές εργασίες ακόμη, παραδίδοντας όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα τα οδικά τμήματα.

Οσο για τα εγκαίνια, μεθαύριο Πέμπτη ξεκινά ο «μήνας τους» με τις σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα. Μετά τα εγκαίνια, που έχουν προγραμματιστεί στις 12 το μεσημέρι, ο νέος δρόμος θα δοθεί στην κυκλοφορία.

Θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η Κορίνθου – Πάτρας. Σύμφωνα με την τελευταία συνέντευξη του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη (στον τηλεοπτικό σταθμό Εψιλον), ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου – Πάτρας πρόκειται να δοθεί στην κυκλοφορία «τη Μεγάλη Τετάρτη ή τη Μεγάλη Πέμπτη, μάλλον τη Μεγάλη Τετάρτη, από τον πρωθυπουργό».

Οσο για τους άλλους δύο αυτοκινητόδρομους, όπως ανέφερε ο κ. Σπίρτζης στην ίδια συνέντευξη, ο Ε65 (Ξινιάδα – Τρίκαλα) θα δοθεί στην κυκλοφορία την εβδομάδα μετά το Πάσχα και κατόπιν η Ιονία Οδός, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Ομως, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο τι θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός στην Ιονία, αφού όπως ανέφερε ο κ. Σπίρτζης «τη Μεγάλη Εβδομάδα θα παραδοθούν στην κυκλοφορία μεγάλα κομμάτια της, για να μπορέσουν οι πολίτες να φτάσουν στη δυτική Ελλάδα και στην Ηπειρο». Ο σχεδιασμός μέχρι στιγμής (ο οποίος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος) είναι να δοθούν πριν από το Πάσχα σε κυκλοφορία 33,4 χιλιόμετρα, από το 10ο χλμ. (μετά τη σήραγγα Κλόκοβας) έως το 43ο χλμ. (Κεφαλόβρυσο, εκεί όπου ξεκινά τμήμα που έχει ήδη παραδοθεί). Και στα εγκαίνια, στο τέλος του μήνα, η σήραγγα της Κλόκοβας. Ωστόσο η εικόνα παραμένει θολή. Υπενθυμίζεται πως στην Ιονία Οδό έχουν παραδοθεί και βρίσκονται σε κυκλοφορία ήδη τα τμήματα 43ο-101ο χλμ. και 129ο-182ο χλμ..

Οσο για τα τμήματα που (βάσει και των συμφωνιών που υπέγραψε το Δημόσιο με τους παραχωρησιούχους) θα ολοκληρωθούν αργότερα, εκτιμάται ότι θα παραδοθούν σχεδόν όλα έως τις αρχές του καλοκαιριού (αντί για τον Αύγουστο, που είναι η σχετική προθεσμία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή