Απουσία νομικού πλαισίου για αγγλόφωνα προπτυχιακά με δίδακτρα στα ΑΕΙ

Απουσία νομικού πλαισίου για αγγλόφωνα προπτυχιακά με δίδακτρα στα ΑΕΙ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έλλειψη θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα στα ελληνικά ΑΕΙ καταγγέλλει με επερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. Αφορμή για την πρωτοβουλία του κ. Μαυρωτά στάθηκε πρόσφατο δημοσίευμα της «Κ» που αφορούσε άκαρπη προσπάθεια να οργανωθεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών αγγλόφωνο τμήμα στην Αρχαία Ελληνική Λογοτεχνία, Ιστορία και Αρχαιολογία. Το συγκεκριμένο τμήμα, που θα απευθυνόταν κυρίως σε Κινέζους φοιτητές, δεν πήρε το «πράσινο φως» από το υπουργείο Παιδείας εξαιτίας, κατά πληροφορίες, της απουσίας νομικού πλαισίου για παρόμοια προγράμματα (προπτυχιακά με δίδακτρα). Το ερώτημα που ο βουλευτής του Ποταμιού απευθύνει στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου εστιάζει στο πότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για να εξασφαλίσει –όπως υποστηρίζει– την εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη χθες μεταξύ του ΑΠΘ και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στο ΑΠΘ υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ερευνητικών αποτελεσμάτων που μπορούν να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά μέσω συνεργασιών με επιχειρήσεις ή με τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων και τεχνοβλαστών. Επιπλέον, θα γίνουν παρουσιάσεις εμπορικά αξιοποιήσιμων ερευνητικών αποτελεσμάτων, καθώς και σχετικών επιχειρηματικών σχεδίων σε ενδιαφερόμενα στελέχη επιχειρήσεων ή χρηματοδοτικούς φορείς. «Το πανεπιστήμιο θέλει να διερευνήσει όλους τους τρόπους που θα δώσουν ευκαιρίες στους αποφοίτους μας να δημιουργήσουν και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, να στήσουν τις δικές τους εταιρείες και να μείνουν στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας.

Η πρώτη δράση στο πλαίσιο του μνημονίου είναι η διοργάνωση σεμιναρίου, με τίτλο «Match and Develop a Startup», για την καθοδήγηση και δικτύωση ερευνητικών ομάδων και startups, στη Θεσσαλονίκη, στις 7-9 Απριλίου, σε συνεργασία με την προθερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας OK! Thess (Κομοτηνής 2).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή