Σταδιακά η μείωση του αριθμού εισακτέων

Σταδιακά η μείωση του αριθμού εισακτέων

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μείωση του αριθμού των εισακτέων και το πέμπτο μάθημα είναι δύο ακόμη παλινωδίες της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα:

• Το υπουργείο ανακοίνωσε στις 15 Μαρτίου μείωση θέσεων που έφθασε έως και το 20% στις περιζήτητες σχολές. Ωστόσο το περασμένο Σάββατο αργά το απόγευμα και ύστερα από τις αντιδράσεις των γονέων που ζητούσαν παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ θα εφαρμοστεί σταδιακά και για φέτος θα περιοριστεί στους 500 για όλες τις σχολές αντί της αρχικής κατά 1.000 θέσεις. Επίσης, το υπουργείο πρόσθεσε ότι στο σύνολο των Ιατρικών Σχολών η μείωση θα είναι 110 θέσεις αντί των 220 θέσεων. Για τις θέσεις αυτές άλλωστε υπήρξε η μεγαλύτερη αντίδραση. Πάντως, έως χθες δεν είχαν ανακοινωθεί οι υπόλοιπες σχολές που θα ευνοηθούν από τις υπόλοιπες 390 θέσεις που θα «επιστρέψουν».

• Η δεύτερη παλινωδία αφορά τη δυνατότητα να δηλώσουν πέμπτο εξεταζόμενο μάθημα οι υποψήφιοι που δεν το έκαναν κατά την αρχική φάση της διαδικασίας, τον Φεβρουάριο. Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν έως τα τέλη Φεβρουαρίου ότι θα εξετασθούν σε τέσσερα μαθήματα εάν επιθυμούν να διεκδικήσουν θέση στις σχολές μόνο ενός επιστημονικού πεδίου (π.χ. ή ανθρωπιστικές ή υγείας ή οικονομικά ή παιδαγωγικά ή θετικές σπουδές). Εάν θέλουν να διεκδικήσουν θέσεις σε σχολές και από δεύτερο πεδίο (π.χ. ιατρικές και πολυτεχνεία) οι 18χρονοι πρέπει να εξετασθούν σε πέμπτο μάθημα. Την περασμένη Παρασκευή, ο γενικός γραμματέας Γιάννης Παντής ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί στους υποψηφίους να εξετασθούν σε πέμπτο μάθημα. Τελικά, με δεδομένο το ψαλίδισμα της μείωσης σε 500 από 1.000 θέσεις, κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται να «ανοίξει» η διαδικασία για το πέμπτο μάθημα, το οποίο άλλωστε θα ήταν δώρο άνευ αντικρίσματος, αφού οι υποψήφιοι εδώ και δύο χρόνια έχουν αποφασίσει –και άρα προετοιμασθεί– σε πόσα μαθήματα θα εξετασθούν.

Οι παλινωδίες του υπουργείου προκάλεσαν την αντίδραση της Ν.Δ. και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου τόνισε πως θα πρέπει «να δούμε το ζήτημα με αποδραματοποιημένο τρόπο», ενώ σημείωσε ότι στις προθέσεις του υπουργείου δεν είναι η αναστάτωση των νέων παιδιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή