«Θα απεγκλωβίσουμε τη ΔΙ.ΑΣ. από σταθερά σημεία»

«Θα απεγκλωβίσουμε τη ΔΙ.ΑΣ. από σταθερά σημεία»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να αποδεσμευθούν αστυνομικοί των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) από τη φύλαξη σταθερών στόχων και να διατεθούν για τις ανάγκες αστυνόμευσης συζητήθηκε –μεταξύ άλλων– σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., υπό τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη. Της σύσκεψης προηγήθηκε δημόσια, έγγραφη καταγγελία του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής (ΣΕΦΕΑΑ) με τίτλο «Επιστρέψτε την αστυνομία στους πολίτες». Σε αυτήν, οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. ασκούσαν κριτική στην ηγεσία του σώματος για το γεγονός ότι οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. και της ΟΠΚΕ δεν διατίθενται πλέον για τη δίωξη του κοινού – καθημερινού εγκλήματος, αλλά απασχολούνται στη φρούρηση σταθμών μετρό και Ηλεκτρικού, γραφείων κομμάτων κ.ά. «Οι υπηρεσίες περιπολιών έχουν απολέσει κάθε επαφή με την αποστολή τους, απουσιάζουν από τις γειτονιές και μαζί τους απουσιάζει και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών τους», ανέφερε η ανακοίνωση-καταγγελία της ΣΕΦΕΑΑ.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. συμμετείχαν πλην του κ. Αναγνωστάκη ο επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, Αντώνης Μπάκας, ο επικεφαλής της ΓΑΔΑ Αλκιβιάδης Ασημακόπουλος και ο διοικητής της Αμεσης Δράσης Δημήτρης Στεργιόπουλος. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, οι κ. Μπάκας και Ασημακόπουλος αποφασίστηκε να συντάξουν και να υποβάλουν στην πολιτική ηγεσία (το αργότερο έως την 24η Απριλίου) ένα επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο αστυνόμευσης, το οποίο αφενός να προβλέπει αποδέσμευση αστυνομικών «πρώτης γραμμής» από τη φύλαξη σταθερών στόχων και αφετέρου να λαμβάνει υπόψη παραμέτρους, όπως οι φθορές σε σταθμούς ΜΜΜ, επικυρωτικών μηχανημάτων κ.ά. «Θα προχωρήσουμε άμεσα σε τροποποιήσεις προκειμένου να απεγκλωβίσουμε τη ΔΙ.ΑΣ. από σταθερά σημεία», δήλωσε στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που ρωτήθηκε σχετικά. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι το αμέσως επόμενο διάστημα η (στατική) φρούρηση στόχων από ένστολους δικυκλιστές της ΕΛ.ΑΣ. θα αντικατασταθεί από επιτήρηση, ώστε οι δυνάμεις που διατίθενται π.χ. στη φύλαξη των γραφείων ενός κόμματος να συνδράμουν στην αστυνόμευση της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η «Κ» (1/4), το 50% έως 70% των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΟΠΚΕ απασχολούνται σε καθήκοντα «ξένα» από την αντιμετώπιση της «βαριάς» εγκληματικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή