Παραμονή για ένα ακόμη έτος στο Visa Waiver

Παραμονή για ένα ακόμη έτος στο Visa Waiver

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διατήρηση της Ελλάδας στο πρόγραμμα Visa Waiver για έναν ακόμη χρόνο ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών (Departement of Homeland Security) γνωστοποίησε με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα την απόφασή του να διατηρήσει τη χώρα στο Πρόγραμμα Αναστολής Θεωρήσεων, που επιτρέπει στους Ελληνες πολίτες να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χωρίς να απαιτείται η έκδοση βίζας. Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση, η παράταση αφορά το χρονικό διάστημα μέχρι την 31η Μαρτίου 2018.

Η εξέλιξη προκάλεσε ικανοποίηση στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες για «έξοδο» της χώρας από το Visa Waiver λόγω της μη αντικατάστασης των παλαιών δελτίων ταυτότητας με νέα, περισσότερο ασφαλή έγγραφα. Της απόφασης προηγήθηκε επίσκεψη τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα κλιμακίου Αμερικανών αξιωματούχων, μέλη του οποίου αξιολόγησαν τις «επιδόσεις» της χώρας στον τομέα της ασφάλειας. Είχαν συνομιλίες με κορυφαία στελέχη της Κατεχάκη, ενώ «επιθεώρησαν» τις διαδικασίες ελέγχου που ακολουθούνται στα σημεία εισόδου – εξόδου της χώρας, όπως το «Ελ. Βενιζέλος», και περιφερειακά αεροδρόμια, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας κρίθηκαν ικανοποιητικά και επομένως η επισημοποίηση της απόφασης για παραμονή της χώρας στο πρόγραμμα Visa Waiver (μετέχουν 39 χώρες) ήρθε ως αναμενόμενη εξέλιξη παρά τις αρχικές ανησυχίες για ενδεχόμενη αυστηροποίηση των κριτηρίων μετά την εκλογή Τραμπ. Την επίσκεψη των Αμερικανών αξιωματούχων στο πλαίσιο αξιολόγησης των «επιδόσεων» στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων του προγράμματος είχε αποκαλύψει η «Κ» στο φύλλο της 30ής Ιανουαρίου 2017.

Πάντως, η αντικατάσταση των παλαιών ταυτοτήτων με νέες που θα διαθέτουν βιομετρικά στοιχεία πήρε παράταση για το 2018 λόγω έλλειψης χρημάτων (απαιτείται κονδύλι 70 εκατ. ευρώ). Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν προ εβδομάδων ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή