Επιπλοκές σε μητέρα – νεογνό στο νοσοκομείο Ζακύνθου

Επιπλοκές σε μητέρα – νεογνό στο νοσοκομείο Ζακύνθου

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο περιστατικό μετεγχειρητικών επιπλοκών ασθενούς στο νοσοκομείο Ζακύνθου, αμέσως μετά την επανέναρξη λειτουργίας των χειρουργείων του, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, μία γυναίκα που υποβλήθηκε σε καισαρική τομή στο νοσοκομείο καθώς και το νεογνό της παρουσίασαν μετεγχειρητικές επιπλοκές. Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, το νεογέννητο με εντολή των παιδιάτρων του νοσοκομείου διεκομίσθη στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών για να νοσηλευθεί στη μονάδα νεογνών.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, η διοίκηση του νοσοκομείου είχε προχωρήσει στην αναστολή της λειτουργίας των χειρουργείων μετά την καταγραφή μετεγχειρητικών επιπλοκών σε πέντε ασθενείς εκ των οποίων μία κατέληξε. Τρεισήμισι μήνες μετά και συγκεκριμένα την προπερασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο ανακοίνωσε ότι ανοίγουν ξανά τα χειρουργεία, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι ασφαλείας και έχει πιστοποιηθεί η ασφαλής επαναλειτουργία τους. Σοβαρές επιφυλάξεις είχε εκφράσει τότε η Ομοσπονδία Εργαζομένων, κάνοντας λόγο για βεβιασμένη επαναλειτουργία, πριν καν εκδοθεί το πόρισμα για τα αίτια θανάτου της ασθενούς.

Χθες, η Ομοσπονδία επανήλθε στο θέμα καταγγέλλοντας ότι μετά τον πρώτο τοκετό με καισαρική τομή στην αίθουσα μαίευσης, που άνοιξε ξανά την περασμένη Παρασκευή, η μητέρα και το παιδί εμφάνισαν εργαστηριακά ευρήματα που θα μπορούσαν να εξηγηθούν με εισχώρηση τοξικών ιατρικών αερίων στον οργανισμό ή με νοσοκομειακά μικρόβια, προβλήματα που, κατά την ΠΟΕΔΗΝ, εμφανίζουν τα χειρουργεία και η αίθουσα μαίευσης της Ζακύνθου. Από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας διέψευδαν χθες το απόγευμα ότι υπήρξε περιστατικό που κινδύνευσε η ζωή μητέρας και νεογνού, κάνοντας λόγο για «κατασκευασμένες καταγγελίες» από «κάποιους που δεν θέλουν να λειτουργήσουν τα χειρουργεία του νοσοκομείου Ζακύνθου».

Πολιτική φαρμάκου

Αλλαγή του μείγματος πολιτικής φαρμάκου με αύξηση της χρήσης γενοσήμων και νέο σύστημα τιμολόγησης των νέων φαρμάκων, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Μιλώντας σε συνέδριο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μέσα στο 2017 θα κάνουμε βήματα για έναν αξιόπιστο μηχανισμό αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας που λείπει από τη χώρα μας και να θεσπίσουμε ένα δικαιότερο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, ενώ παράλληλα πρέπει να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων». Η πολιτική φαρμάκου εξετάστηκε χθες μεταξύ άλλων σε συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων των θεσμών, με τον υπουργό Υγείας να εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «αυτές τις ημέρες θα καταλήξουμε σε μία κοινά αποδεκτή λύση με τους θεσμούς».

Ο κ. Ξανθός αναφερόμενος στην πορεία της χρηματοδότησης του συστήματος υγείας επικαλέστηκε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία, όπως είπε, «καταγράφεται μία αντιστροφή της αρνητικής τάσης του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία, από το 4,7% του ΑΕΠ το 2014 πήγαμε στο 6,2% για το 2015 και το 2016». «Οι Κασσάνδρες της καταστροφής του δημόσιου συστήματος υγείας θα διαψευστούν. Η Ελλάδα είναι μία χώρα υγειονομικά ασφαλής», υπογράμμισε ο υπουργός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή