Παρακολούθηση μαθημάτων σε άλλο τμήμα ΑΕΙ

Παρακολούθηση μαθημάτων σε άλλο τμήμα ΑΕΙ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαθήματα και από δεύτερο τμήμα θα μπορούν να παρακολουθούν οι φοιτητές. Την ίδια στιγμή, σε τέλη φοίτησης μετονομάζονται επισήμως τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ενώ στη διοίκηση των ΑΕΙ επανέρχονται το πρυτανικό συμβούλιο και η φοιτητική συμμετοχή στη Σύγκλητο. Πρόκειται για ορισμένες από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που θα δώσει σε διαβούλευση το υπουργείο Παιδείας την επόμενη εβδομάδα. Από την άλλη, ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου χθες δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, σε μία προσπάθεια αλλαγής της εκπαιδευτικής ατζέντας, μετά τις παλινωδίες του υπουργείου στη διαδικασία των Πανελλαδικών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις βασικές διατάξεις του ν/σ:

• Οι φοιτητές θα μπορούν να παρακολουθούν το 25% των μαθημάτων από ένα συγγενικό στο πρώτο τους πτυχίο τμήμα (π.χ. τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών). Προϋπόθεση είναι να υπάρχει πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στα δύο τμήματα, ενώ όσοι ολοκληρώσουν με επιτυχία τα επιπλέον μαθήματα θα παίρνουν πιστοποιητικό αλλά όχι επαγγελματικά δικαιώματα. Ορος για το πιστοποιητικό είναι να έχουν πάρει το πρώτο πτυχίο.

• Τα τέλη φοίτησης στα μεταπτυχιακά προγράμματα θα καθορίζονται από το ίδρυμα αιτιολογημένα.

• Το 40% των φοιτητών κάθε μεταπτυχιακού θα είναι δωρεάν μέσω υποτροφιών, οι όροι για τις οποίες θα καθορίζονται με οικονομικά κριτήρια.

• Δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να έχουν δωρεάν φοίτηση κάνοντας ολιγόωρη εργασία στο μεταπτυχιακό.

• Προϋπόθεση για να πληρώνονται οι καθηγητές από τα μεταπτυχιακά είναι να διδάσκουν σε ένα μεταπτυχιακό δωρεάν. Η αμοιβή δεν μπορεί να ξεπερνά το 20% του μισθού τους.

• Επανασυστήνεται το πρυτανικό συμβούλιο, που είχε καταργηθεί με τον νόμο 4009/2011.

• Η εκλογή των πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων θα γίνεται σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια με μονοσταυρία. Δικαίωμα ψήφου στα μονοπρόσωπα όργανα (πρόεδρος, κοσμήτορας, αντιπρύτανης, πρύτανης) θα έχουν όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά όχι οι φοιτητές.

• Επανέρχεται η φοιτητική συμμετοχή στη Σύγκλητο, η οποία διευρύνεται με τους προέδρους όλων των τμημάτων. Σήμερα μετέχουν οι πρόεδροι των τμημάτων κυκλικά.

• Τα Συμβούλια που θεσμοθετήθηκαν σε κάθε ΑΕΙ με τον νόμο 4009 καταργούνται και αντικαθίστανται από τα περιφερειακά Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας (ΑΣΑΕΕ) σε καθεμία από τις 13 περιφέρειες. Τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας θα αποτελούνται από εκπροσώπους πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων, με τετραετή θητεία και αναπτυξιακό και συντονιστικό ρόλο, αλλά όχι διοικητικές αρμοδιότητες. Στα ΑΣΑΕΕ θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κάθε Περιφέρειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή