«Πειθαρχικές διώξεις μόνο από τον υπ. Δικαιοσύνης»

«Πειθαρχικές διώξεις μόνο από τον υπ. Δικαιοσύνης»

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αφαίρεση της δυνατότητας άσκησης πειθαρχικής δίωξης από την πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητεί, ενόψει της αναμόρφωσης του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, η Eνωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Με το σκεπτικό ότι η πρόεδρος και η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου έχουν αρμοδιότητα εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει ότι «είναι ανεπίτρεπτο να δημιουργείται χωρίς λόγω σύγχυση αρμοδιοτήτων». Σύμφωνα με την ένωση, οι πειθαρχικές διώξεις θα πρέπει να ασκούνται μόνον από τον υπουργό Δικαιοσύνης όταν πρόκειται για ανώτατους δικαστές και από τον προϊστάμενο επιθεώρησης για τους λοιπούς δικαστικούς λειτουργούς.

Πέραν τούτου, η Eνωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητεί να προστεθούν διατάξεις που να προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι η καθυστέρηση στη δημοσίευση και τη θεώρηση αποφάσεων δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο παράλειψης από την προαγωγή στον επόμενο βαθμό και επίσης ότι δεν είναι αδικαιολόγητη η καθυστέρηση που οφείλεται στην ιδιαίτερη δυσκολία ή στον μεγάλο αριθμό των υποθέσεων που χειρίζεται ο δικαστικός λειτουργός. Επίσης, ως προς τα πειθαρχικά παραπτώματα, η ένωση ζητεί, εφόσον έχει κινηθεί παράλληλα και ποινική διαδικασία, τότε η πειθαρχική να αναστέλλεται μέχρι την περάτωσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή