«Ξεχασμένες» κούτες του ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ

«Ξεχασμένες» κούτες του ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκρεμότητες δεκαετίας για χρέη προς τους ασφαλισμένους του μεταφέρει το ΙΚΑ ΕΤΑΜ στον ΕΟΠΥΥ, με αφορμή τη δημιουργία του ΕΦΚΑ. Από τις αρχές του χρόνου, οι περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ ανά τη χώρα δέχονται σάκους και κούτες από τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, με χιλιάδες ατομικές αιτήσεις που είχαν καταθέσει ασφαλισμένοι του ΙΚΑ ώστε να αποζημιωθούν για υλικά-υπηρεσίες που είχαν αγοράσει, όπως γυαλιά οράσεως, συσκευές οξυγόνου, ορθοπεδικά υλικά, λογοθεραπείες κ.ά., και οι οποίες είχαν μείνει «ξεχασμένες» επί πολλά έτη σε ντουλάπια υποκαταστημάτων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ. Στο πλαίσιο αυτό έχουν φτάσει στις διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ περισσότερα από 100.000 εκκρεμή αιτήματα από ασφαλισμένους του ΙΚΑ μόνον από την αρχή της χρονιάς.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση περιφερειακής διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ σε νησί των Δωδεκανήσων που έλαβε πρόσφατα από υποκατάστημα του ΕΦΚΑ εκκρεμείς αιτήσεις παροχών που χρονολογούνταν από το 2007 – δηλαδή πέντε χρόνια πριν από τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ! Το εντυπωσιακό είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι περιμένουν μία δεκαετία για να αποζημιωθούν για υλικά που έχουν αγοράσει από την τσέπη τους. Αντίστοιχα, Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ σε νησί των Κυκλάδων έλαβε εκκρεμείς αιτήσεις παροχών σε είδος που αφορούν την περίοδο 2009 έως 2012.

Αναμονή

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ο όγκος εργασίας στις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ –όπου αρχίζουν να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους «βουνά» με κούτες γεμάτες παραστατικά προς εκκαθάριση– να έχει πολλαπλασιαστεί, με σοβαρό τον κίνδυνο να αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο χρόνος διεκπεραίωσης των αιτημάτων ασφαλισμένων. Ηδη αυτή τη στιγμή, ο χρόνος που περιμένει ένας ασφαλισμένος προκειμένου να λάβει το ποσό που δικαιούται για δαπάνη αγοράς υλικού ή υπηρεσίας κυμαίνεται, ανάλογα με την Περιφερειακή Διεύθυνση, από τρεις μήνες έως και –στις ακραίες περιπτώσεις– ένα έτος.

Το πρόβλημα είναι οξύ για τους ασθενείς που έχουν σταθερά επαναλαμβανόμενες δαπάνες, όπως τα οδοιπορικά νεφροπαθών προς και από τις Μονάδες Αιμοκάθαρσης. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, Γρηγόρης Λεοντόπουλος, «ο κόσμος φτάνει σε απόγνωση. Νεφροπαθής μου έλεγε πριν από λίγες ημέρες ότι ντρέπεται τον ταξιτζή που τον μεταφέρει».

Ο ΕΟΠΥΥ από τη σύστασή του έως το τέλος του 2016 διεκπεραίωνε ατομικά αιτήματα 4.000.000 ασφαλισμένων –πλην του ΙΚΑ– από 57 Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕΔΙ) ανά τη χώρα. Από το 2012 έως σήμερα έχει διεκπεραιώσει περίπου 1.600.000 αιτήματα. Εως πριν από τη δημιουργία του ΕΦΚΑ, την ευθύνη διεκπεραίωσης αιτημάτων των ασφαλισμένων ΙΚΑ είχαν 150 υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Από την 1/1/2017, η αρμοδιότητα αυτή έχει περάσει στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς ωστόσο να έχει αυξηθεί αντίστοιχα το προσωπικό του ή ο αριθμός των ΠΕΔΙ. Εως τις αρχές Μαρτίου στις ΠΕΔΙ του ΕΟΠΥΥ υπήρχαν 270.000 μη εκκαθαρισμένα αιτήματα πολιτών, εκ των οποίων 100.000 αφορούν αιτήματα από το ΙΚΑ. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς καθώς οι «κούτες» συνεχίζουν να φθάνουν στις υπηρεσίες. Και ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να διαθέτει 1.300 υπαλλήλους –όταν μάλιστα σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα που έχει συντάξει χρειάζεται 2.000– για να εξυπηρετήσει το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων της χώρας, που έως πρότινος «μοιραζόταν» σε συνολικά 200 σημεία εξυπηρέτησης. Μόνο το ΠΕΔΙ Αχαρνών καλείται να εξυπηρετήσει επιπλέον ασφαλισμένους που μέχρι πρόσφατα καλύπτονταν από 14 υποκαταστήματα ΙΚΑ!

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είχε ζητήσει εγκαίρως «ένεση» ανθρώπινου δυναμικού. Τον Αύγουστο 2016 έλαβε τη δέσμευση των αρμόδιων υπουργών ότι θα «έπαιρνε» 250 υπαλλήλους του ΙΚΑ. Προς το παρόν μόλις 100 υπάλληλοι έχουν μετακινηθεί στον ΕΟΠΥΥ, μάλιστα σε ΠΕΔΙ της περιφέρειας και όχι της Αθήνας.

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε στις αρχές του έτους τις διαδικασίες υπογραφής συμβάσεων με τους παρόχους υλικών (αναλώσιμα, ορθοπεδικά είδη, αναπνευστικές συσκευές, σκευάσματα διατροφής κ.ά.) για να αποφορτιστούν οι ΠΕΔΙ και κυρίως να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι. Με την υπογραφή συμβάσεων, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν μόνο τη δική τους συμμετοχή (όπως τα φάρμακα). Ο ΕΟΠΥΥ επέκτεινε τη σύμβαση που έχει με τα φαρμακεία και σε αυτά τα υλικά, ενώ έχει υπογράψει συμβάσεις με περισσότερες από 800 εταιρείες που τα διαθέτουν. Ωστόσο σε εκκρεμότητα είναι οι συμβάσεις με τους οπτικούς και με τους επαγγελματίες ειδικής αγωγής που έχουν επιδείξει αρνητική διάθεση σε αυτή την προοπτική.

Ταξινόμηση και δειγματοληπτικός έλεγχος

Tα «βουνά» με τις κούτες γεμάτες παραστατικά υποβληθεισών δαπανών στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, ωστόσο τους τελευταίους μήνες είχαν συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό και σε κάποιες περιπτώσεις είχαν σχεδόν εξαφανιστεί. Από την αρχή δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ οι 12.000 πάροχοι (συμβεβλημένοι γιατροί, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές κ.ά.) υποβάλλουν τόνους χαρτιού με δικαιολογητικά που εκτιμώνται σε περίπου 100.000.000 σελίδες ανά έτος. Από τις αρχές του 2016, ο ΕΟΠΥΥ εφαρμόζει νέα διαδικασία τελικής εκκαθάρισης των υποβολών. Οι «κούτες» με τις υποβολές των παρόχων μεταφέρονται από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις σε ένα κέντρο διαλογής και επεξεργασίας. Εκεί παραλαμβάνονται, ταξινομούνται ανά κατηγορία παρόχου, ψηφιοποιούνται («σκανάρονται») και ελέγχονται δειγματοληπτικά με τη χρήση προηγμένου λογισμικού. Στο τελικό στάδιο επανασυσκευάζονται και στέλνονται σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο. Η συγκεκριμένη διαδικασία πέρα από το πρακτικό αποτέλεσμα, επέφερε και οικονομικά οφέλη, αφού μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2016 μειώθηκαν –υπό τον φόβο του ελέγχου– κατά 7% οι δαπάνες που αιτούνται οι πάροχοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή