ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οταν ο Σταύρος Θεοδωράκης «ζούσε» με τους τσιγγάνους

otan-o-stayros-theodorakis-zoyse-me-toys-tsigganoys-2184475

Για την εποχή που έζησε με τους τσιγγάνους έγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά.

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του «Έζησε πολλά χρόνια με τους τσιγγάνους. Τους φωτογράφιζε, έκαναν μαθήματα, έφτιαχναν εκπομπές, άναβαν φωτιές».

Μάλιστα μεταξύ των φωτογραφιών που παραθέτει ο επικεφαλής του «Ποταμιού» υπάρχει και μία στην οποία απεικονίζεται ο ίδιος ανάμεσα στα παιδιά της Λαϊκής Επιμόρφωσης στην Αγία Βαρβάρα, όπως γράφει.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook

«Οι περισσότεροι τους φωνάζουν γύφτους. Άλλοι τους λένε τσιγγάνους.

Κάποτε οι μελετητές μάλωναν για την καταγωγή τους. Η γλώσσα τους όμως έλυσε τον γρίφο. Η Ρομανί μας οδηγεί στη βορειοδυτική Ινδία.

Φανταστείτε το! Ένα ατέλειωτο καραβάνι διασχίζει το σημερινό Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Περσία και λίγο πριν την Τουρκία σκορπά.

Κάποιοι επιλέγουν την Αίγυπτο. Για πολλούς πρώτος σταθμός είναι η Ελλάδα. Και για άλλους η Ρουμανία και η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία, τα νησιά της Βρετάνης, η Σκανδιναβική Χερσόνησος.

Από το 1.000 μ.Χ έως το 1.500 μ.Χ., τα εκατομμύρια των τσιγγάνων σκορπίζουν.

Σήμερα τους λέμε Ρομά. Και αυτοί μας λένε γκατζέ. Ξένους δηλαδή.

Οι κλειστές κοινωνίες των Ρομά, διέσωσαν τη μουσική στην Ευρώπη, λένε οι ειδικοί. Το Φλαμένκο στην Ισπανία, τα κρουστά στα Βαλκάνια, το κλαρίνο στην Ελλάδα. Οι βασιλιάδες τους κυνήγησαν, η Ιερά Εξέταση τους έκαιγε, ο Τσαουσέσκου τους υποχρέωνε σε στείρωση και στο Άουσβιτς υπήρχε ειδικό τμήμα γι’ αυτούς. Και η 8η Απριλίου ορίστηκε ως παγκόσμια ημέρα για τους Ρομά.

Έζησα πολλά χρόνια με τους τσιγγάνους. Τους φωτογράφιζα, κάναμε μαθήματα, φτιάχναμε εκπομπές, ανάβαμε φωτιές, στήναμε γλέντια αλλά και διαμαρτυρίες.

Φανταστείτε το!».