ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εναρκτήρια εκδήλωση της Documenta14 με έφιππη διαδρομή (ΒΙΝΤΕΟ)

enarktiria-ekdilosi-tis-documenta14-me-efippi-diadromi-vinteo-2184592

Δώδεκα άλογα με ισάριθμους αναβάτες παρέλασαν στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης της Documenta 14.

(Βίντεο: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Η εκδήλωση θα σηματοδοτήσει παράλληλα και την έναρξη μιας έφιππης διαδρομής 1.850 μιλίων, διάρκειας 100 ημερών, που θα ξεκινήσει από την Αθήνα και θα καταλήξει στο Κάσελ, διασχίζοντας χώρες, όπως η ΠΓΔΜ, η Σερβία και η Σλοβενία.

Η έναρξη και η λήξη της διαδρομής θα σηματοδοτηθεί με δυο τελετές στην Αθήνα και στο Κάσελ αντίστοιχα.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε χθες στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), απ' όπου ξεκινά η κορυφαία διεθνής εικαστική διοργάνωση documenta 14, για να εξαπλωθεί εφέτος σε όλη την Αθήνα έως τις 16 Ιουλίου.

«Μαθαίνοντας από τη Αθήνα, ο τίτλος αυτής της documenta είναι μια καλή και προκλητική ιδέα, διότι μέχρι πρότινος αυτή η έκκληση θα ακούγονταν μάλλον τετριμμένη και κάθε άλλο παρά προκλητική. Ο καθένας γνώριζε ότι φυσικά και πρέπει να μάθουμε από την Αθήνα, το λίκνο της δημοκρατίας μας. Ο τίτλος όμως αυτής της documenta αναφέρεται στο παρόν, στα πολιτικά και οικονομικά ρήγματα μεταξύ μας, τα οποία -έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ το μήνυμα- οφείλουμε να υπερβούμε»., δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ που ήταν παρών στα εγκαίνια της έκθεσης.