Ελ. Τουλουπάκη, η νέα εισαγγελέας Διαφθοράς

Ελ. Τουλουπάκη, η νέα εισαγγελέας Διαφθοράς

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγή σκυτάλης στην Εισαγγελία Διαφθοράς από χθες, μετά την επιλογή της αντεισαγγελέως Εφετών Ελένης Τουλουπάκη ως νέας επικεφαλής της νευραλγικής αυτής εισαγγελικής υπηρεσίας, με την ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, το οποίο έχει από τον νόμο και το Σύνταγμα την αρμοδιότητα για όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές δικαστών και εισαγγελέων.

Η νέα επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς επελέγη με ψήφους 10 έναντι μιας (μειοψήφησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Κατσιρώδης), μετείχε τα δύο τελευταία χρόνια στο κλιμάκιο των εισαγγελέων που συνδράμουν το έργο των οικονομικών εισαγγελέων, έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις που σχετίζονται με τις έρευνες από τις διάφορες λίστες υπόπτων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, ενώ μετείχε προ ημερών και στην ομάδα των εισαγγελικών λειτουργών η οποία, με επικεφαλής τον εποπτεύοντα το οικονομικό έγκλημα Παν. Αθανασίου, μετέβη στη Χάγη, όπου είχε κρίσιμες επαφές για τα λεγόμενα Pαnama Papers. Επίσης, η Ελένη Τουλουπάκη είχε χειριστεί και την υπόθεση, μεταξύ άλλων, για τις καταθέσεις Φαλτσιανί σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ καθώς και άλλες παρεμφερείς υποθέσεις.

Η κ. Τουλουπάκη, που θα ηγηθεί της Εισαγγελίας Διαφθοράς για την προσεχή διετία, υπερψηφίστηκε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, το οποίο έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση του αρεοπαγίτη Χαράλαμπου Μαχαίρα. Στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προήδρευσε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ενώ μετείχε και η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, καθώς και μέλη από το ανώτατο δικαστήριο και την Εισαγγελία του Α.Π.

Η επιλογή της επικεφαλής της νευραλγικής αυτής υπηρεσίας θεωρείται σημαντική, καθώς –και αυτή την εποχή– στην Εισαγγελία Διαφθοράς εκκρεμούν προς έρευνα σημαντικές υποθέσεις για μείζονος σημασίας θέματα, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, η Τράπεζα Αττικής, οι υποθέσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου και η μεγάλη υπόθεση με τη έρευνα της Novartis, την οποία στο έγγραφό της η Ελένη Ράικου, όταν ζήτησε την άμεση αντικατάστασή της, χαρακτήρισε «κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας», αναφερόμενη σε στοιχεία για εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς στα δημόσια νοσοκομεία και όχι μόνον.

Η Ελένη Ράικου, η οποία ηγήθηκε της Εισαγγελίας Διαφθοράς από την ίδρυσή της και πρωταγωνίστησε στις μεγαλύτερες έρευνες για διαφθορά και «μαύρο» χρήμα τα τελευταία χρόνια, στο έγγραφο αντικατάστασής της κατήγγειλε σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από παράκεντρα και συμφέροντα που θίγονται στον χώρο του φαρμάκου, καταγγελίες για τις οποίες διενεργείται έρευνα στον Αρειο Πάγο. Επίσης, έρευνα γίνεται και για την αναφορά της ειδικής ανακρίτριας Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν απέστειλε εγκαίρως στην ανάκριση κατασχεθέντα σε υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή