Εορταστική άδεια κατά… απουσιών

Εορταστική άδεια κατά… απουσιών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διήμερη εορταστική άδεια χορηγεί το υπουργείο Παιδείας στους υπαλλήλους του, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων. Η απόφαση του υπουργείου το εκθέτει, καθώς και πέρυσι η ίδια άδεια χορηγήθηκε κατά παρέκκλιση, ενώ ο βασικός λόγος της είναι για να αποτραπούν οι μαζικές και διαρκείας απουσίες των υπαλλήλων από τις διοικητικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια των δεκαπενθήμερων διακοπών του Πάσχα, όταν δηλαδή τα σχολεία είναι κλειστά. Την ίδια στιγμή, βέβαια, στελέχη της εκπαίδευσης επικρίνουν το υπουργείο για κακή οργάνωση, καθώς έχει ζητήσει μέσα σε δύο ημέρες και με κλειστά τα σχολεία, λόγω Πάσχα, να προσδιορισθούν τα κενά και τα πλεονάσματα των εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, οι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Παιδείας ενημερώθηκαν από την κεντρική υπηρεσία του ότι, «ενόψει των εορτών του Πάσχα, χορηγείται εορταστική άδεια δύο ημερών, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων». Σύμφωνα με την απόφαση που έχει την έγκριση από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Ιωάννη Παντή, «η συγκεκριμένη άδεια δύναται να χορηγηθεί είτε συνεχόμενα είτε μεμονωμένα από τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 έως την Παρασκευή της Διακαινησίμου 21 Απριλίου 2017, υπό την προϋπόθεση εξασφάλισης της παραμονής στην υπηρεσία ικανού ποσοστού υπαλλήλων, ώστε να διασφαλιστούν η εύρυθμη λειτουργία του εκάστοτε φορέα και η αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών». Η απόφαση αφορά τις διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας σε όλη τη χώρα και το διοικητικό προσωπικό των εκπαιδευτικών-ακαδημαϊκών φορέων.

Είναι ακριβώς η ίδια απόφαση που είχε ληφθεί και πέρυσι το Πάσχα, ενώ δεν αλλάζουν οι λόγοι που την προκάλεσαν. Οπως πέρυσι, και φέτος στελέχη του υπουργείου, μιλώντας στην «Κ», ανέφεραν ότι η απόφαση λαμβάνεται για να περιορισθούν οι «από τη σημαία» άδειες. Δηλαδή, για να μην πάρουν οι διοικητικοί υπάλληλοι πάνω από τρεις ημέρες άδεια από τη… σημαία, το υπουργείο Παιδείας τούς χορηγεί επισήμως μόνο δύο. Αλλωστε, στο ίδιο έγγραφο υπενθυμίζεται «σε κάθε περίπτωση η ευθύνη των προϊσταμένων για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του φορέα αρμοδιότητάς τους, καθ’ όλη τη διάρκεια των πασχαλινών εορτών».

Την ίδια στιγμή, για να προχωρήσει στις επικείμενες μεταθέσεις των εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2017-2018 το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε τη διαδικασία καταγραφής των ελλείψεων και των πλεονασμάτων εκπαιδευτικών. Ετσι, με απόφαση του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου από την περασμένη Παρασκευή 7 Απριλίου, ζητείται από τους διευθυντές Εκπαίδευσης να καταχωρίσουν στοιχεία έως και αύριο 12 Απριλίου. Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις αφού, λόγω των δεκαπενθήμερων διακοπών του Πάσχα, λείπουν οι διευθυντές των σχολείων, όπως και μέλη των περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή