«Γέφυρες» στην Ε.Ε. για ώριμους ανέργους

«Γέφυρες» στην Ε.Ε. για ώριμους ανέργους

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χείρα βοηθείας σε όσους αντιμετωπίζουν επαγγελματικά αδιέξοδα, έχουν όμως περάσει την «ηλικία-ορόσημο» των 35 ετών, τείνει η Ε.Ε. Το πρόγραμμα εργασιακής κινητικότητας «reactivate», που άρχισε να λειτουργεί προ ημερών μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, θα φέρνει σε επαφή εργοδότες από όλη την Ευρώπη με υποψήφιους εργαζομένους. «Απευθυνόμαστε σε όσους αναζητούν δουλειά ή προσδοκούν να αλλάξουν κλάδο, ώστε να βρουν θέση εργασίας, πρακτικής ή μαθητείας σε άλλη χώρα-μέλος για τουλάχιστον έξι μήνες», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Πάνος Μήλιος, project coordinator από τον εκπαιδευτικό οργανισμό DIAN, που αποτελεί το Ελληνα «εταίρο» του προγράμματος, το οποίο υλοποιείται με συντονίστρια χώρα την Ιταλία. Οι υποψήφιοι μπορούν να προέρχονται από οποιοδήποτε κλάδο, αρκεί να είναι πολίτες της Ε.Ε. ή να διαθέτουν άδεια νόμιμης παραμονής στην Ε.Ε. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα προσφέρει δίχτυ προστασίας. «Η Ε.Ε. καλύπτει τα ναύλα για τη συνέντευξη του υποψηφίου στο εξωτερικό, εν συνεχεία αναλαμβάνει το κόστος της μεταφοράς, της εκμάθησης ξένης γλώσσας ή άλλων σεμιναρίων που να συμβάλουν στην προσαρμογή του εργαζομένου», επισημαίνει ο κ. Μήλιος. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι Ελληνες υποψήφιοι για θέσεις εργασίας στο εξωτερικό αδικούνται, δεδομένου ότι η ελληνική διεύθυνση κατοικίας τους αποτρέπει συχνά τους εργοδότες να τους καλέσουν. «Οταν το βιογραφικό σου ανταγωνίζεται με άλλων Ευρωπαίων από όμορες χώρες που απέχουν λίγες ώρες με το τρένο από την εταιρεία-εργοδότη, αν δεν υπερτερείς σε κάτι, απλώς σε απορρίπτουν», καταθέτει στην «Κ» ο Π.Σ., που έπειτα από προσπάθεια βρήκε δουλειά στη Γερμανία.

Το «reactivate» κρίνεται επιπλέον ως ρηξικέλευθο, γιατί εστιάζει στην υποστήριξη ατόμων από 35 έως την ηλικία απόσυρσης από την εργασιακή ζωή, μια διευρυμένη ηλικιακή γκάμα που χρήζει ειδικής προσέγγισης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2016, μπορεί οι νέοι να παραμένουν οι μεγάλοι «χαμένοι» της κρίσης, ωστόσο δυσχεραίνουν πολύ οι συνθήκες εργασίας και για τους μεγαλυτέρους τους. Το ποσοστό των ατόμων 55-64 ετών που βρέθηκε εκτός αγοράς εργασίας στη διάρκεια του 2016 και βρίσκεται λίγο πριν από τη συνταξιοδότηση σκαρφάλωσε τον περασμένο Νοέμβριο στο 19,3% από 17,3% τον ίδιο μήνα του 2015. Και μάλιστα, η εν λόγω αύξηση σημειώνεται την εποχή που το γενικό ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά 1,5 μονάδα. Ετσι, το ποσοστό ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 35-44 διαμορφώνεται στο 19,3%, στους 45-55 ετών στο 18,7%, στους 55-64 ετών στο 19,3% και «πέφτει» μοιραία μόνον αργότερα – για όσους εργάζονται μέχρι τα 74 (12,4%). Βέβαια, το πρόβλημα των εν λόγω εργαζομένων που στο «παρά πέντε» της σύνταξης βρίσκονται ξαφνικά άνεργοι είναι ότι απέχουν για δεκαετίες από τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, σύνταξης βιογραφικού και συλλογής συστατικών επιστολών, «τυπικών» μεν αλλά ουσιαστικών συστατικών για την επιτυχή εξεύρεση εργασίας σε ένα διεθνές περιβάλλον. Εξ ου και ο οργανισμός DIAN συστήνει στους ενδιαφερομένους να ζητούν τη βοήθειά τους στη σύνταξη της αίτησής τους (http://www.dian.gr/ reactivate-2/). Υπενθυμίζεται ότι το νέο πρόγραμμα (reactivatejob. eu) σχεδιάστηκε έχοντας ως «πρότυπο» το επιτυχημένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «your first eures job» που αφορά άτομα έως 35 ετών και στα τέλη Μαΐου εισέρχεται στην 5η περίοδο ισχύος του. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα για τους έμπειρους επαγγελματίες, που εγκαινιάζεται πιλοτικά για ενάμιση χρόνο, είναι δωρεάν για τους εργοδότες και για τους εργαζομένους.

Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται ταυτόχρονα και σε Ελληνες εργοδότες που ενδιαφέρονται να απασχολήσουν προσωπικό από την Ε.Ε., στον κλάδο του τουρισμού και όχι μόνον. «Εταιρείες που εξάγουν στην Ε.Ε. ή προτίθενται να εξαγάγουν, προσλαμβάνοντας κάποιον από τη χώρα που τους ενδιαφέρει, αποκτούν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, έναν γνώστη της ξένης αγοράς και ικανό συνομιλητή στις εμπορικές τους συναλλαγές», καταλήγει ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή