Στη Χαλκιδική δύο ασθενοφόρα μόνο, τη νύχτα

Στη Χαλκιδική δύο ασθενοφόρα μόνο, τη νύχτα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης πολλών τομέων του ΕΚΑΒ ανά τη χώρα καταδεικνύουν τα δύο τραγικά περιστατικά με ασθενείς οι οποίοι κατέληξαν περιμένοντας το ασθενοφόρο. Τα δύο περιστατικά σημειώθηκαν στη Χαλκιδική, όπου, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, ο αριθμός των διασωστών που υπηρετούν στους σταθμούς ΕΚΑΒ είναι κάτω του ορίου ασφαλείας.

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής προς Σάββατο, όταν ένας 38χρονος στην Ουρανούπολη παρουσίασε πνευμονικό οίδημα και ξεψύχησε περιμένοντας το ασθενοφόρο, το οποίο χρειάστηκε 1 ώρα και 50 λεπτά για να φτάσει στον ασθενή, καθώς ξεκίνησε από το κέντρο υγείας Κασσανδρείας, που βρίσκεται στην άλλη άκρη της Χαλκιδικής. Προχθές το βράδυ ένας άνδρας 55 ετών στη Νέα Σκιώνη έχασε τη ζωή του από καρδιακή ανακοπή πριν φθάσει το ασθενοφόρο. Σύμφωνα με καταγγελίες εθελοντή διασώστη, την ώρα που έπαθε ανακοπή ο 55χρονος δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο στο Κ.Υ. Κασσανδρείας. «Συνεχίζουν να χάνονται ανθρώπινες ζωές από τη διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στη Χαλκιδική υπάρχουν έξι τομείς του ΕΚΑΒ. Ο κάθε τομέας για να θέσει σε κίνηση ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση χρειάζεται 11 διασώστες. Συνολικά οι έξι σταθμοί διαθέτουν 32 διασώστες, ενώ για όλη τη Χαλκιδική επιχειρούν τη νύχτα δύο ασθενοφόρα.

«Το σήμα για εμάς από αυτά τα γεγονότα είναι ότι πρέπει να επιταχύνουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας», σχολίασε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα ενίσχυσης του ΕΚΑΒ τόσο στον στόλο του όσο και στο προσωπικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή