Ελεύθερος μέχρι να οριστεί τακτική δικάσιμος ο ηγούμενος Μεθόδιος

Ελεύθερος μέχρι να οριστεί τακτική δικάσιμος ο ηγούμενος Μεθόδιος

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Παραμονές ημερών του Αγίου Πάσχα η Δικαιοσύνη ανέστειλε την εκτέλεση της απόφασης του δικαστηρίου για άμεση σύλληψη του ζηλωτή ηγουμένου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Ορους που είχε καταδικαστεί σε εικοσαετή κάθειρξη χωρίς αναστολή ως ηθικός αυτουργός πρωτοφανών επεισοδίων με αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ και χειροδικίες που είχαν προκληθεί στο αντιπροσωπείο του μοναστηριού στην πρωτεύουσα της μοναστική πολιτείας Καρυές.

Με βάση την απόφαση του πενταμελούς εφετείου αναστολών Θεσσαλονίκης, ο ηγούμενος της σχισματικής, όπως την έχει χαρακτηρίσει η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους, μονής θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος μέχρις ότου οριστεί τακτική δικάσιμος στο πενταμελές εφετείο κακουργημάτων, όπου ασκώντας έφεση έχει προσφύγει.

Πρακτικά η απόφαση δεν διαφοροποιεί σε τίποτα την υφιστάμενη πραγματικότητα, δεδομένου ότι ούτε οι Αρχές προέβησαν σε αυτό το διάστημα σε κάποια κίνηση για τη σύλληψή του, ως όφειλαν, ούτε ο ίδιος παραδόθηκε για να εκτίσει την ποινή του, η οποία και βαριά και άμεσα εκτελεστέα ήταν.

Από το προπύργιο της «ανόθευτης ορθόδοξης χριστιανικής πίστης», όπως ο ίδιος και οι παλαιοημερολογίτες θεωρούν την Εσφιγμένου, ο ηγούμενος Μεθόδιος διαμήνυσε από την πρώτη στιγμή ότι δεν σκοπεύει να παραδοθεί στις Αρχές δηλώνοντας πως «μόνο νεκρό θα με βγάλουν από εδώ». Ο ίδιος δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο της Θεσσαλονίκης όπου ήταν κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στα πρωτοφανή επεισόδια που είχαν σημειωθεί στο κονάκι της Εσφιγμένου στις Καρυές, τον Ιούλιο του 2013, και στα οποία παλαιοημερολογίτες μοναχοί εκσφενδόνισαν βόμβες μολότοφ (!) εναντίον συνεργείου που θέλησε να υλοποιήσει άλλη, παλαιότερη εις βάρος των ζηλωτών, δικαστική απόφαση έξωσής τους από το κτίριο.

Δεν κάθισε στο εδώλιο ούτε ο φυσικός αυτουργός των «ιερών μολότοφ» μοναχός Αντύπας, στον οποίο επίσης το δικαστήριο επέβαλε εικοσαετή κάθειρξη δίχως αναστολή.

Το τριμελές εφετείο κακουργημάτων με την «υπερβολικά αυστηρή», όπως χαρακτηρίστηκε από νομικούς κύκλους, απόφασή του «πέταξε το μπαλάκι» στις αστυνομικές αρχές, οι οποίες θα έπρεπε να οργανώσουν επιχείρηση σύλληψής του μέσα στο Αγιον Ορος, όπου, εν τω μεταξύ, προς προστασία του Μεθόδιου είχαν εισέλθει, νόμιμα ή παράνομα, δεκάδες κοσμικοί ζηλωτές αποφασισμένοι να τον περιφρουρήσουν δυναμικά εάν χρειαστεί.

Η αστυνομία ωστόσο, μέχρι και την έκδοση της ανασταλτικής απόφασης για την εκτέλεση της ποινής, ουδέποτε έλαβε το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση για τη σύλληψη του Μεθόδιου στον Αθω. Το δίλημμα ήταν και παραμένει μεγάλο: να μην υλοποιηθεί η δικαστική απόφαση και να εκληφθεί το Αγιον Ορος ως καταφύγιο φυγόδικων ή να γίνει δυναμική επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. και να κάνουν τον γύρο του κόσμου εικόνες με μοναχούς και αστυνομικούς να δέρνονται πλήττοντας το κύρος της αγιώνυμης κοινωνίας;

Στο Εφετείο

Κατά τα φαινόμενα, ουδείς αναλαμβάνει –ούτε ανέλαβε κατά το παρελθόν σε άλλες αποφάσεις της Ιεράς Κοινότητας, της Δικαιοσύνης αλλά και του Φαναρίου, για απομάκρυνση των φανατικών μοναχών από την Εσφιγμένου– να επωμισθεί ένα τέτοιο φορτίο. Τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στο εφετείο με την προσδοκία ότι ίσως με την απόφασή του δώσει μια σολομώντεια λύση που θα αποτρέψει ενδεχόμενη «ανάφλεξη», δεδομένης της συσσωρευμένης έντασης στις σχέσεις ζηλωτών – Φαναρίου. Αλλά κι αν εκτονωθεί προσωρινά η κατάσταση, η πληγή του εσφιγμενικού που άνοιξε από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 θα εξακολουθήσει να χαίνει, υποστηρίζουν αγιορείτικες πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή