Η πολιτική αβεβαιότητα στρέφει επενδυτικά κεφάλαια στον χρυσό

Η πολιτική αβεβαιότητα στρέφει επενδυτικά κεφάλαια στον χρυσό

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές καταφεύγουν σε επενδυτικά καταφύγια, λόγω του πολιτικοοικονομικού περιβάλλοντος που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με την τιμή του χρυσού να αναρριχάται στο υψηλό πενταμήνου εντός της εβδομάδας. Xθες ενισχυόταν κατά 0,92%, φθάνοντας το 1.287,02 δολ. την ουγγιά, αφού μία ημέρα πριν είχε σημειώσει άνοδο άνω του 9%. Οι επενδυτές απέδωσαν αυτήν τη φορά την άνοδο του χρυσού στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονται στο «χαμηλότερο σημείο» και πρέπει να βελτιωθούν.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς αγορές χρυσού, καθώς παρουσιάζει υψηλή ζήτηση, όπως φαίνεται από τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία που παρακολουθεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Οι συνολικές τοποθετήσεις σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία χρυσού (ETFs) και παρεμφερή επενδυτικά προϊόντα διαμορφώθηκαν στους 2.251,5 τόνους στα τέλη Μαρτίου. Διατηρώντας τις τάσεις που επικρατούσαν το 2016, η ζήτηση για διαπραγματεύσιμα αμοιβαία χρυσού παραμένει υψηλή στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας. Τα αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου που διατηρούν τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 18,3 τόνους, στους 941,2 τόνους. Η έναρξη των συνομιλιών για το Brexit και οι εκλογές στη Γαλλία είναι κάποιοι από τους παράγοντες που εντείνουν την αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη, ωθώντας τους επενδυτές σε μια διαχρονική επένδυση όπως είναι ο χρυσός. Η τιμή των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων διαμορφώνεται ανάλογα με την ημερήσια διακύμανση των αξιών που περιλαμβάνουν. Τα ETFs είναι μια επένδυση με χαμηλό κόστος και υψηλή μόχλευση.

Η αύξηση της ζήτησης για χρυσό αποδίδεται, επίσης, στην απουσία εναλλακτικών επενδυτικών καταφυγίων με ελκυστικές αποδόσεις. «Καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχωρούν από τη συσσώρευση κεφαλαίων, ο χρυσός αποτελεί καλύτερη εναλλακτική λύση», σχολιάζει ο Μπόρις Σόλσμπεργκ, γενικός διευθυντής του τομέα στρατηγικής συναλλάγματος στην BK Asset Management, στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC. Ο Τσαντ Μόργκανλαντερ, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην Washington Crossing Advisors, εκτιμά πως η τιμή του χρυσού θα ενισχυθεί κατά 4% με 5% το επόμενο εξάμηνο. «Θεωρούμε πως ο παράγοντας της αβεβαιότητας θα ενταθεί, όχι μόνον λόγω γεωπολιτικών παραμέτρων, αλλά και της ασάφειας που επικρατεί πάνω στα φορολογικά ζητήματα των ΗΠΑ», προσέθεσε ο ίδιος. Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος ανεβάζει τους τόνους στη διεθνή πολιτική σκηνή, οι αγορές θα ψάχνουν επενδυτικά καταφύγια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή