Διαβουλεύσεων συνέχεια στα ΑΕΙ

Διαβουλεύσεων συνέχεια στα ΑΕΙ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα αργήσει η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, αφού προηγουμένως ο υπουργός Παιδείας θα έχει ταράξει στον… διάλογο την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ηδη, μετά την επιστολή στους πανεπιστημιακούς και τους διδάσκοντες στα ΤΕΙ, ο υπουργός την επόμενη εβδομάδα θα συναντήσει τις αντίστοιχες ομοσπονδίες διδασκόντων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εξετάζεται συνάντηση και με στελέχη διοίκησης των ΑΕΙ, όπως κοσμήτορες. Την ίδια στιγμή, η Σύνοδος Πρυτάνεων θα συγκληθεί για το θέμα το προσεχές Σάββατο εκτός απροόπτου εκτάκτως, ενώ πρυτάνεις μιλούν για ψυχρό κλίμα ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου και στη Σύνοδο.

Ειδικότερα, κατά την παρουσίαση των βασικών διατάξεων του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση την Πέμπτη 6 Απριλίου, ο κ. Γαβρόγλου είχε αναφέρει ότι «θα το βγάλουμε στη διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα». Μετά την επιστολή προς τα 21.000 μέλη της κοινότητας των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, η δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου φαίνεται ότι θα αργήσει. Και αυτό διότι η ηγεσία του υπουργείου θα συναντηθεί την προσεχή Δευτέρα με τις ηγεσίες των ομοσπονδιών των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και των διδασκόντων στα ΤΕΙ (ΟΣΕΠ), ενώ προτίθεται να μιλήσει και με καθηγητές που κατέχουν θέσεις-κλειδιά (π.χ. κοσμήτορες) στη διοίκηση των πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Γενικές διατάξεις

Ωστόσο, πανεπιστημιακοί που μίλησαν στην «Κ» τόνισαν ότι ο κ. Γαβρόγλου στην επιστολή του προς τα 21.000 μέλη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παρουσιάζει γενικές διατάξεις, επί των οποίων δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος και αναμένουν την παρουσίαση των τελικών διατάξεων.

Από την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο έχει λάβει πληθώρα απαντητικών σχολίων από πανεπιστημιακούς και διδάσκοντες στα ΤΕΙ, τα οποία θα αξιοποιηθούν, όπως διαβεβαίωναν χθες στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του. Ωστόσο, κρίσιμες επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου φέρεται ήδη να έχουν τεθεί υπόψη και πανεπιστημιακών που είναι φίλα προσκείμενοι στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, η Σύνοδος Πρυτάνεων έχει προγραμματίσει έκτακτη σύγκληση το προσεχές Σάββατο. Ο υπουργός δεν παρέστη στην πρώτη τακτική, επί υπουργίας του, συνεδρίαση της Συνόδου το Σάββατο 28 Ιανουαρίου διότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», διέγνωσε… γαλάζια στροφή του σώματος. Τότε, η Σύνοδος προσκάλεσε στις εργασίες της –στην Αλεξανδρούπολη– τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ δεν έστειλε εκπροσώπους σε επιτροπές διαλόγου που συνέστησε το υπουργείο. Μάλιστα, από τότε η Σύνοδος είχε εκφράσει τη διαφωνία της στη θέσπιση πλαφόν στις αμοιβές των πανεπιστημιακών που διδάσκουν στα μεταπτυχιακά προγράμματα, το οποίο θεσπίζεται με το νομοσχέδιο που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή