Τρεις μήνες με αναστολή στον 28χρονο Τούρκο της βραχονησίδας

Τρεις μήνες με αναστολή στον 28χρονο Τούρκο της βραχονησίδας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή καταδικάστηκε ο 28χρονος Τούρκος που εντοπίστηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στη βραχονησίδα Νίμος, κοντά στη Σύμη. Οδηγήθηκε χθες το πρωί στο αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, το οποίο τον έκρινε ένοχο για παράνομη είσοδο στη χώρα, παρότι είχε στην κατοχή του τουρκικό διαβατήριο και βίζα Σένγκεν από τις αρχές της Γερμανίας. Ο 28χρονος που είναι δικηγόρος, μέλος του δικηγορικού συλλόγου της πόλης Ντενιζλί της Τουρκίας, διανυκτέρευσε στο κρατητήριο της Ασφάλειας Ρόδου (σε καθεστώς διοικητικής κράτησης) και σήμερα θα αποφασιστεί εάν θα αφεθεί ελεύθερος ή εάν θα ενεργοποιηθούν διαδικασίες επιστροφής του στην Τουρκία. Αλλωστε, όπως δήλωσε χθες στο δικαστήριο, τελικός προορισμός του ήταν η Σουηδία, ενώ η βίζα του παραμένει σε ισχύ και λήγει την 23η Απριλίου. Ο συνήγορος του 28χρονου, Βασίλης Μπέης, δήλωσε στην «Κ» ότι προτεραιότητα του εντολέα του είναι να συνεχίσει το ταξίδι του και μόνο εάν κινηθούν διαδικασίες απέλασης – έκδοσής του στην Τουρκία θα υποβάλει αίτημα πολιτικού ασύλου στη χώρα μας.

Ο 28χρονος ξεκίνησε το ταξίδι του από τα τουρκικά παράλια τη Δευτέρα. Κατά δήλωσή του έδωσε 2.500 ευρώ σε διακινητή για να τον μεταφέρει στη Σύμη. Ο δουλέμπορος ωστόσο, φοβούμενος πιθανό εντοπισμό του από περίπολο του λιμενικού, αποβίβασε τον νεαρό στη βραχονησίδα Νίμος. Ο τελευταίος φέρεται να διανυκτέρευσε στη βραχονησίδα και την επομένη κάλεσε σε βοήθεια. Εντοπίστηκε από αλιείς και άνδρες του λιμενικού και οδηγήθηκε στη Σύμη, όπου και συνελήφθη για παράνομη είσοδο στη χώρα. Ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου δήλωσε ότι εγκατέλειψε την Τουρκία φοβούμενος πιθανή σύλληψή του επειδή έκανε χρήση της εφαρμογής για smartphone ByLock, που θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση «εργαλείο» των πραξικοπηματιών. Απολογούμενος, υποστήριξε ότι 11 μέλη του δικηγορικού συλλόγου στον οποίο ανήκει έχουν ήδη συλληφθεί επειδή έκαναν χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής κρυπτογραφημένης επικοινωνίας και αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης μέχρι 15 χρόνια. Κατά πληροφορίες, η οικογένεια του νεαρού (ο ίδιος είναι παντρεμένος και πατέρας ενός δίχρονου αγοριού) έχει στην ιδιοκτησία της υφαντουργεία στην Τουρκία, ενώ από την έρευνα στο διαβατήριο και τη βίζα του προέκυψαν συχνά ταξίδια του 28χρονου εντός της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, αντιμέτωποι και πάλι με το ενδεχόμενο έκδοσής τους στην Τουρκία είναι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματούχοι που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν. Οι τουρκικές αρχές επανήλθαν με νέα αιτήματα έκδοσης προσθέτοντας δύο ακόμη αδικήματα. Στις 25 Απριλίου, τρεις από τους οκτώ θα προσαχθούν ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, προκειμένου να συζητηθεί το δεύτερο αίτημα έκδοσής τους. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τους υπόλοιπους πέντε προσεχώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή